Saraybosna ile Konya kardeş şehir oldu

KONYA (İHA) - Saraybosna Kantonu Başbakanı Denis Zviçdiç ile beraberindeki Sarajevo Devlet ve Meclis yetkilileri, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'i makamında ziyaret etti. Görüşme sonrasında Saraybosna ile Konya arasında kardeş şehir protokolü imzalandı.

Ziyarette konuşan Zviçdiç, Konya'nın ve Türkiye'nin kendileri açısından büyük önem taşıdığını belirterek, "Türkiye ile Bosna-Hersek halkının ortak tarihi geçmişi, iki millet arasında işbirliğini adeta zorunlu kılmaktadır" dedi. Zor günlerinde kendilerine yardım eden Türk halkına teşekkürü bir borç bildiklerini ifade eden Zviçdiç, "Daha önce sadece, Türkiye'nin, Saraybosna'ya yardımları oluyordu. Bizi zor günlerimizde yalnız bırakmayan Türk halkına teşekkür borçluyuz. Bundan sonra ise iki millet arasında eğitim, kültür, ekonomi, sağlık gibi birçok alanda karşılıklı çıkarlara dayanan ortak işler yapmak istiyoruz. İki kent arasında imzalanacak protokol, iki millet arasındaki tüm kapıların açılması için anahtar niteliği taşıyacaktır. Misafirperverliğiniz için teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek ise, Saraybosna ile Konya'nın derin tarihi ve kültürel bağları bulunduğunun altını çizerek, "Konya'nın en büyük mahallesinin adı Bosna-Hersek'tir. 8.5 kilometre uzunluğunda, 60 metre genişliğindeki Konya'nın en büyük caddesine Aliya İzzet Begoviç adını vereceğiz. Bosna-Hersek Mahallesi'nin içine yaptıracağımız 150 bin metrekarelik parkın adı Saraybosna Parkı olacak. Öte yandan, kısa süre içinde, Saraybosna'da 'Mevlana ve Konya' konulu bir program yapmayı planlıyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Zviçdiç ile Akyürek, Saraybosna ile Konya'yı kardeş şehir yapan protokolü törenle imzaladı. Akyürek, Zvizdiç'e, üzerinde Mevlana figürü olan tabak; Zviçdiç ise Akyürek'e, ziyaret anısına üzerinde Saraybosna Kantonu Başbakanlığı yazan plaket armağan etti.