Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak, Adana'da önemli bir üretim derinliği olduğunu, bunun sanayiye olduğu gibi diğer sektörlere de hareketlilik kazandıracağı gibi kente de katkı sunacağını söyledi. Şarbak, Adana için umutsuz olup, karamsarlığa kapılmanın doğru olmadığını vurguladı.
ATOSEV'de düzenlenen toplantıda gazeteciler ile bir araya gelerek, kendisine yönelilen sorulara da yanıt veren Şarbak, kent ekonomisi ile ilgili olarak açıklamalarda bulunup, ÇKA'nın çalışmalarını değerlendirdi. Şarbak, kentte yaşayan insanların Adana ekonomisinin bir çöküş içinde olduğu yönünde bir algısı olduğuna dikkat çekerek, bölgenin bazı konularda bir takım üstünlük ve avantajları olduğunu, bu nedenle de işletmelerin de bu üstünlüğü mutlaka değerlendireceklerini anlattı.
"ADANA İLE MERSİN'İN AYNI BÖLGEDE OLMASI ÖNEMLİ BİR AVANTAJ"
Şarbak, "Komşu ilde herhangi bir gelişme ya da ilerleme kaydedilse aynı durumun neden Adana'da olmadığı soruluyor. Yatırım oluyor, 'Neden buraya değil de oraya gitti?' diye yaygara kopartılıyor. Sanki ortada bir yarış var da, biz bunu kaybetmişiz gibi bir hava estiriliyor. Bu doğru değil. Mersin yatırım alırken, Adana olarak sende başka bir yatırım alıyorsun ama bunu her nedense görmüyorsun. Görmediğin gibi de olaya kaybetmiş gözüyle bakıyorsun. Bu çok yanlış" dedi.
Kentlerin birbirini desteklediğini, ancak her iki kentte yaşayan insanların bunu fark etmediği yorumunda bulunan Şarbak, Adana ile Mersin'in birbirine komşu olması ve aynı bölgede bulunmasının bir dezavantaj değil, aksine önemli bir avanta olduğunu, bunun da böyle değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Şarbak, kentlerin gelişimde olduğu gibi üretimde de birbirine ihtiyacı olduğunu ve karşılıklı etkileşimle ancak bunu gerçekleştirebileceklerini ifade etti.
"ADANA İÇİN UMUTSUZLUĞA KAPILIP KARAMSAR OLMAYA GEREK YOK"
Adana'da önemli bir üretim derinliği olduğunun altını çizen Şarbak, konuşmasını da şöyle sürdürdü; "Bu derinlik, sanayide kente önemli kazanımlar sunacağı gibi diğer sektörlerde de bir hareketlilik getirecektir. Bu nedenle Adana'nın bugünü ve geleceği için umutsuz olmaya, karamsarlığa kapılmaya gerek yok. Kentte önemli bir işgücü potansiyeli var. Ancak eğitim alanındaki sorun sadece Adana'nın değil, Türkiye'nin de sorunu. Eğitimli ve vasıflı insanlar büyük kentlerde yaşamak istiyor. Bizim Adana ya da Mersin olarak yapmamız gereken şey; yaşam standardı yüksek insanları kendimize çekebilmek. İşte o zaman kamuda olduğu gibi özel sektörde de vasıflı insanları bölgemize çekebiliriz. Bu konuda yerel yönetimlere de önemli görev ve sorumluluklar düşüyor."
"ÇKA OLARAK YEREL YÖNETİMLERE DAHA FAZLA YOĞUNLAŞMALIYIZ"
ÇKA'nın kalkınma aktörlerinden biri olduğunu hatırlatan Zekeriya Şarbak, bu nedenle de bölgesel kalkınmayı sadece ajansa bağlamanın doğru olmadığını, bunun da ajansa fazla misyon yüklemek anlamına geleceği uyarısında bulunarak, kamunun olduğu gibi özel sektörün bölgede çok büyük ve ciddi yatırımları hayata geçirdiğine işaret etti. ÇKA'nın özel ve kamu sektörünün yanında sivil toplumun belirli projeler çerçevesinde bir araya gelip, sinerji oluşturmasını sağlayan bir aktör olduğu yorumunda bulunan Şarbak, şu anda verilen desteklerin sanayi ve üretim sektöründe yoğunlaştığını, ancak zamanla bu yardımların diğer sektörlere yayılacağını anlattı. ÇKA'nın faaliyetlerinin sadece mali desteklerle de sınırlı olmadığını kaydeden Şarbak, yerel yönetimler konusunda bir takım eksiklikler olduğunu, bu nedenle ÇKA olarak yerel yönetimlere yoğunlaşmaları gerektiğinin bilincinde olduklarını belirterek, yerel yönetimlerin bölgenin yapılanması, imarı ve altyapı konusunda hem yetki, hem de kapasiteye sahip olduğunu söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz