Sarıbaş: ''Türkiye size büyük geliyor''

Ankara (AA)- Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün dış politikadaki tutumunu eleştirirken, "Türkiye size büyük geliyor, 72 milyon büyük geliyor. 72 milyon insanın sorumluluğunu taşımak yürek, vicdan, ahlak ister" dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Gül hakkındaki gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin partisi ve önerge sahibi olarak söz alan Sarıbaş, hükümetin dış politikasını eleştirdi. Lozan'da Türkiye'nin kuruluş felsefesinin oluştuğunu dile getiren Sarıbaş, Lozan'da başlayan Türk dışişleri politikasının 5 temel dosya üzerinde geliştiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Bunların AB ve ABD ile ilişkiler, Ortadoğu, Kıbrıs ve Kerkük olduğunu kaydeden Sarıbaş şunları kaydetti: "Kıbrıs'ta bir devlet kurulmuştur, ama bu devlet yıkılmaya yüz tutmuştur. KKTC yıkılırken aynı bölgede Irak'ta etnik yapılı bir devletin kuruluşu adım adım gerçekleşiyor. Elini vicdanına koyan tüm insanlara soruyorum, Türkiye dış
politikada 4 sene önceki durumunda mıdır? Türkiye neler kaybetmiştir? Kaybettiklerinin bir hesabı, sorumlusu aranmayacak mıdır?"

Sarıbaş, Dışişleri Bakanı Gül'ün hiçbir yerde görünmeyen, hiçbir konuda konuşmayan, kendini Başbakanlığa hazırlayan bir prens olarak, Türkiye'nin hiçbir dış politikasına müdahil olmayan bir dışişleri bakanıyla karşı karşıya olduklarını ileri sürdü.

AK Parti milletvekillerinin tepkisi üzerine Sarıbaş, "Elinizi vicdanınıza koyun, bugün Kuzey Irak'ta geldiğiniz noktanın hesabını bu millete verin. Ahlaklı davranın. AB'de gelinen noktanın hesabını verin" dedi. Gül hakkındaki gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmamasına ilişkin CHP grubu adına konuşan Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, son 3-4 yıldan beri Türkiye'nin dış politika alanında üst üste darbeler aldığını, hak etmediği muamelelere maruz kaldığı, yenilgilere uğradığını söyledi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin ABD ile ilişkilerinde kötü ve sıkıntılı bir mecraya girildiğini belirten Öymen, 1 Mart Tezkeresinden önce ABD'ye bazı sözler verildiğini vurguladı. Öymen, ABD'nin Türkiye'ye hak etmediği şeyler söylediğini, askerinin başına çuval geçirdiğini söyledi.

Dış politikada yaşananları sineye çeken bir dışişleri bakanını, CHP'nin, Türk milletinin sineye çekemediğini öne süren Öymen, Türkiye'nin, alttan alıcı yönetime, bakanlık anlayışına müstahak olmadığını kaydetti.