Sarıgöl'deki Uygulma Bağı Örnek Oldu

Sarıgöl Ziraat Odası tarafından Sığırtmaçlı köyündeki bir bağda deneme amaçlı uygulamaya konulan örtü sistemi olumlu...

Sarıgöl Ziraat Odası tarafından Sığırtmaçlı köyündeki bir bağda deneme amaçlı uygulamaya konulan örtü sistemi olumlu sonuç verdi. Kadir Ocak isimli vatandaşın 10 dekarlık üzüm bağının 2 dekarındaki örtü sistemi, Sarıgöl'deki bağlarda büyük zarara yol açan doludan etkilenmedi.

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, üzüm üreticilerine iki yıldır yaz aylarında üzüm bağlarının üzerine örttüğü naylon kanaviçelerin bağlara zarar verdiğini belirterek, oda olarak yeni bir yöntemi denemek için harekete geçtiklerini dile getirdi. Örtü sistemi konusunda bilgi veren Oda Başkanı Ülgen, "Eski sistem örtüler bağlarımızdan üzüm doğuşlarının azalmasını neden oldu. Ziraat Odası olarak yeni arayış içersine girdik. Sığırtmaçlı köyünde 10 dekarlık üzüm bağının 2 dekarındaki bağ sıralarının üzerine güneş ışığını geçirebilen, tozdan, topraktan, doludan koruyan, aynı zamanda da üreticinin çalışmasını rahatça sürdürebileceği örtü sistemini uyguladık. Son dolu afeti bizi haklı çıkardı. Örtü altındaki üzümler ve bağ yapraklar zarar görmedi. Ama yanındaki bağ sıraları zarar gördü" dedi.

Reklam
Reklam

Ali İhsan Ülgen, "Bu sistem, İzmir Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Ahmet Altındişli, Ziraat Mühendisler Odası Manisa Şubesi, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından takip edilmektedir. Sistem bağlarda 15 yıl garantilidir. Proje haline getirip, bağcılarımızın bankalardan yüzde 50 hibe yardımı ile devlet desteği verilerek Sarıgöl Ovası’nda yaygınlaştırılmalı. Bu konuda tüm ilgili kurumlar ve siyasilerden destek bekliyoruz" diye konuştu.

Sistemi kuran İzmirli firma yetkilisi Ahmet Gözlükaya da, tüm bağları bu örtü ile kaplayabileceklerini söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz