Sarıkamış Harekatı paneli yapıldı

Kars'ta Birinci Dünya Savaşı'nda Kafkas Cephesi ve Sarıkamış Harekatı konulu panel düzenlendi. Sarıkamış Halk Eğitim...

Kars'ta Birinci Dünya Savaşı'nda Kafkas Cephesi ve Sarıkamış Harekatı konulu panel düzenlendi.
Sarıkamış Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Salonu’nda gerçekleştirilen panele, Kars Vali Yardımcısı Karahan Daştan, Sarıkamış Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, Cumhuriyet Savcısı İbrahim Temel, 81 ilden Türk Kızılayı Şube temsilcileri, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.
Kars Kafkas Üniversitesi’nden (KAÜ) Prof. Dr. Selçuk Ural, İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardandan sayıların diliyle Sarıkamış Harekatı ve Kafkas cephesini anlattı. Ural, şunları söyledi: “Sarıkamış Harekatı, Birinci Dünya Savaşı’nda Kafkas cephesinde yaşanan ilk ve en büyük kara harekatı olarak tarihindeki yerini almıştır. Harekata katılan insan, kullanılan malzeme ve sonuçları itibariyle büyük ümitlerle başlayan ama sonu felaketle biten büyük bir hadisedir. Sarıkamış, Türk ve Rus ordularının yanı sıra, savaşın genel seyrine doğrudan etkide bulunmuştur. Sarıkamış Harekatı, başlangıçta var olmayan ama savaşın sonlarına doğru bazı devletlerin ortaya çıkmasına ve aynı coğrafya üzerinde hak iddiasında bulunmalarına neden olmuştur. Osmanlı Devleti ve Çarlık Rusya’nın dışında Almanya, Ermenistan, Azerbaycan, İngiltere, Merkezi Hazar Diktatörlüğü ve en nihayet Sovyet Rusya olmak üzere 6 devlet mücadelenin tarafları haline gelmişlerdir. Dünya savaşının kıtalara yayıldığı bir ortamda bu kadar küçük bir coğrafyada farklı nedenlerden de olsa çok sayıda devletin rekabet ediyor olması bölgenin siyasi ve stratejik öneminden kaynaklanıyordu."
Yrd. Doç. Dr. Nebahat Arslan da Sarıkamış felaketinin sebeplerini anlattı. Nebahat Arslan, "Türkler ve Ruslar tarih sahnesine çıktıkları tarihten beri coğrafyalarının birbirine yakın olması hasebiyle, dokuz kez büyük savaş yapmış, artık savaş alanı Kafkasya ve Doğu Anadolu bölgesi olmuştu. Sarıkamış Harekatı, Kafkas cephesinin odak noktasıdır ve bu çözülmenin çeşitli nedenleri vardır. Bu harekata bizzat katılan üst düzey subayların hatıralarında oldukça ayrıntılı bir şekilde, savaş ve sonrasında gelişen olaylar anlatılmaktadır.” diye konuştu.
Araştırma görevlisi Süleyman Tekir, Sarıkamış Harekatı esnasında Ardahan baskını konulu bir sunum yaptı.
Panel, konuşmacılara günün anısına plaket ve çeşitli hediyeler verilmesiyle sona erdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz