‘Sarıkamış şehitleri artık bu milletin hafızasında yerine aldı’

Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çelik, Sarıkamış şehitlerinin uzun yıllar sahipsiz bırakıldığını,...

Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çelik, Sarıkamış şehitlerinin uzun yıllar sahipsiz bırakıldığını, ancak son yıllarda yapılan çalışmalarla milletin hafızasında yerine aldığını söyledi.
Erzurum Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kültür-Sanat Topluluğu tarafından organize edilen etkinlikte Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez ve Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çelik, 97. Yılında Sarıkamış Şehitleri’ni anlattılar.
Erzurum Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte söz alan Prof. Dr. Mehmet Çelik, hafızasını kaybeden milletlerin istikbalini ve geleceğini planlayamayacaklarının altını çizerek, “Hafızamız son yüzyılda Kars ile Edirne arasına sıkıştırılmış ve sanki tarihimiz bu yüzyılın başında başlamış gibi. Ama artık millet hafızasını aramaya başladı. 20 sene öncesinde Çanakkale kutlanmıyordu. Sarıkamış sadece bu bölgenin insanların akıllarında kalmıştı. Bu ülkenin tarihçileri Sarıkamış’ı bu ülkenin gündemine, bu milletin hafızasına getirmediler. Ama artık bugün Sarıkamış, bu milletin hafızasında yerini almıştır.” dedi. Çelik, bu gelişmede kalp cerrahı Bingür Sönmez’in büyük katkısı olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Mehmet Çelik, gerek yurt içinde gerekse yurt dışındaki Türk şehitliklerinin uzun yıllar sahipsiz bırakıldığını, son yıllarda bu konuda bazı olumlu gelişmelerin ortaya çıktığını da anlattı. “Ancak bunlar da yeterli değildir.” diyen Çelik, dünyanın en büyük savunma destanlarından birini yapan Türk askerlerinin Çanakkale’de uzun yıllar şehitliğinin olmadığını, ancak kendi askerleri için şehitlik kurmak isteyen İngilizlere, Fransızlara, Anzaklara yer verildiğini ve sonunda mecbur kalınarak Türk şehitliği yapıldığını, ancak onun parasının da bir gazetenin düzenlendiği kampanya ile toplandığını anımsattı. Çelik, yurt içinde ve yurt dışındaki tüm Türk şehitliklerinin yeniden ele alınarak hak ettikleri değere kavuşturulmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
Bingür Sönmez ise 'Bugün Dedelerin Torunları ile Buluşma Günüdür' teması etrafında yapılan programın çok anlamlı olduğunu ifade etti. Sönmez, Sarıkamış şehitleri ile ilgili yaptığı çalışmaları anlatarak bilinmeyenleri ortaya çıkardığını, kaybolmaya yüz tutmuş ve unutulmuş şehit mezarlarını ortaya çıkararak kamuoyunun dikkatini çekmeyi başardığını söyledi. Sönmez, başlangıçta Sarıkamış şehitleri ile ilgili yazılı kaynağın yok denecek kadar az olduğunu, ama şimdi altmışın üzerinde kitap yazıldığını ifade etti. Her yıl Sarıkamış Allahuekber Dağları'nda anma programları yapılmakta olduğunu hatırlattı ve ilginin her geçen yıl daha da artmaya devam ettiğini anlattı. Sönmez, ücret karşılığında ABD’den konuyla ilgili görsel arşiv satın aldığını da hatırlatarak, “Bu arşivim tüm araştırmacılara açıktır.” diye konuştu.
Konuşmalardan sonra Sarıkamış ile ilgili Rus kaynaklarına dayanan kısa metrajlı orijinal filmler gösterildi ve İlahiyat Fakültesi Kültür-Sanat Topluluğu tarafından hazırlanan Sarıkamış şehitlerinin yakınlarıyla yapılmış röportajlar yayınlandı. Ayrıca şehit torunları Salim Şenocak ve Ali Göktaş hatıralarını anlatırken, şehitler için bestelenmiş iki ağıdı seslendirdi.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu her iki konuşmacıya ve öğrencilere teşekkür etti ve plaket verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz