Sarıkamış şehitlerine büyük vefasızlık

Konya'da Sarıkamış şehitleri adına düzenlenen geceye katılım oldukça düştü. 98 yıl önce meydana gelen Sarıkamış faciasında şehit olan 90 bin askeri anmaya 90 kişi bile gelmedi

Konya'da Sarıkamış şehitleri için düzenlenen gecede tam bir vefasızlık yaşandı. Günlerce etkinlikle ilgili duyuruların yapılmasına rağmen 150 kişillik salona gelenlerin sayısı ise 90 bile yoktu. 5 dilde Sarıkamış türküleri, Sarıkamış belgeseli ve şiir dinletisinin yer aldığı programda tüm şehitler rahmetle anıldı. Katılımın düşük olması ise hem sanatçıların hem etkinliği takip eden bazı basın mensuplarının dikkatinden kaçmadı.

Sarıkamış şehitleri için düzenlenen geceye Konya protokolünden de kimse katıldı. Koskoca Konya protokolünden bir kişi bile yoktu. Sadece Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülmelik Ötegen programa katılmıştı. Bu etkinliğin ev sahibi Başkan Tahir Akyürek yoktu. Vali Aydın Nezih Doğan programa katılmak yerine faks çekmeyi tercih etmişti. Konya milletvekillerinden hiçbiri yoktu. Merkez ilçe belediye başkanlarından yine kimse yoktu. Konya basınından da kimse yoktu. Belediye'nin kendi basın bürosundan birkaç eleman vardı. Onlarda bu haberi ertesi gün gazete ve televizyonlara servis etmek için oradaydı. Programda yer alan Türkçe, Arapça, Gürcüce, Zazaca, Çerkezce Sarıkamış türküleri, şiir dinletisi ve Amir Ateş’in ilahileri katılımcılara duygusal anlar yaşattı.

Reklam
Reklam

Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülmelik Ötegen ile Bem-Bir Sen Konya Şube Başkanı Sait Közoğlu, programın sonunda sanatçılara teşekkür ederek, Hazreti Mevlana’nın öğütlerinden oluşan kitap seti takdim etti.

KONYALI GAZETECİDEN ANLAMLI TEPKİ

Programı takip eden Konya Yenigün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken ise köşe yazısında şunları dile getirdi: Önceki gün akşam Mevlana Kültür Merkezi'nde Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen 5 Dilde Sarıkamış Türküleri konulu programa gitme fırsatı buldum. Karatay'ın kirli ve sisli havasına, otobüs seferlerinin azlığına rağmen iş çıkışı bu programa gittim. Çünkü Sarıkamış ismini ne zaman duysam duygulanırım. Çünkü Sarıkamış, 90 bin askerimizin dağlara yazdığı bir destandır ve fedakarlık öyküsüdür. Hele bir de Sarıkamış türküleri yok mu? Hangi dilde hangi şivede olursa olsun insanı ağlatır.

İşte biz de dün Mevlana Kültür Merkezi'nde duygu dolu bir gece yaşadık. Sarıkamış'ta bu ülke için, bizler için can veren 90 bin şehidimizi anmaya 90 kişi bile katılmamıştı. Ben salonun dolu olacağını hayal ediyordum. Belediye bu etkinlikle ilgili bilboardlara, gazetelere ilanlar vermişti. Yerel gazetelerde haberler çıkmıştı. Yani vatandaşın bunu görmemesi imkansızdı. Görmemek için kör olması gerekiyordu. İnsanın kalp gözü kör olduktan sonra yapacak bir şey yok. Salonun boş olması ve bazı vatandaşların daha ikinci üçüncü türküden sonra salonu terketmesi insanın içini acıtıyordu.

Reklam
Reklam

Keşke bu yazıyı hiç yazmak zorunda kalmasaydım. Ama görüp de yazmamak doğru olmazdı. Ama işte acı tablo ortada. Konyalı neden böyle bir etkinliğe ilgi göstermez? Oraya popüler bir şarkıcı gelseydi Kültür Merkezi'ne millet akın ederdi. İnsanlar birbirini ezerdi. Peki 90 bin şehidimiz için düzenlenen bir vefa gecesine neden kimse gelmedi. Salonda 90 kişi bile yoktu. 1 milyonluk bir şehirden sadece 90 kişi bile böyle anlamlı ve güzel bir etkinliğe gelmedi. Aslında gelmeyenler çok şey kaçırdı diyebilirim.

MKM'de düzenlenen gecede ilk olarak Sarıkamış faciası ile ilgili bir belgesel gösterimi oldu. Ardından sahneye Recep Birgül geldi. Kendisi Sarıkamış faciası ile ilgili türküleri bulup, albüm yapmış. Dedesi Sarıkamış şehidi olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu yüzden kendisini arayıp teşekkür etmiş. Recep Birgül birbirinden hüzünlü Sarıkamış türkülerini okurken, salonda duygu dolu anlar yaşandı. Kimse gözyaşlarını tutamadı. Bazı vatandaşlar ise çaktırmadan gözyaşlarını silmeye çalıştı.

Gecenin en hüzünlü anları ise Arapça, Kürtçe ve Çerkezce söylenen Sarıkamış türküleriydi. Her türkünün ayrı bir hikayesi vardı. Kimi Sarıkamış'a savaşmaya giden Arap çoçuğun babasına olan özlemini anlatıyordu, kimi Sarıkamış'ta şehit olan Kürt ananın evladına olan ağıtıydı. Çerkez türküsü vatan özlemiyle doluydu. Hepsi derin derin hüzne boğdu insanları. Mevlana Kültür Merkezi'nde hüzün dolu bir akşam yaşandı. Mehmetçik'in 98 yıl önce hissettiği o soğuğu iliklerimizde hissetmesek bile türkülerin verdiği hüzünle burunlarımızın direkleri sızladı, gözlerimiz doldu. Sarıkamış faciası ile ilgilenen herkese Sanatçı Özhan Eren'in Sarıkamış kitabını ve 120 filmini izlemelerini tavsiye ediyorum.

Reklam
Reklam

İbrahim Büyükeken/Yenigün