Sarıkamış'ın zengin yaban hayatının geleceği masaya yatırıldı

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde zengin yaban hayatı geleceği masaya yatırılarak, 'yaban hayatı ve insan' konulu bir...

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde zengin yaban hayatı geleceği masaya yatırılarak, 'yaban hayatı ve insan' konulu bir program düzenlendi.

Kuzey Doğa Derneği’nin organize ettiği, Küresel Çevre Fonu (GEF) Küçük Destek Programı (SGP)’nın finansal desteği ile yürütülen Kars’ın Etobur Türlerini Koruma, İnsan-Yırtıcı Çatışmasını Önleme ve Yaban Hayatı Turizmini Geliştirme Projesi, yerel yöneticileri bilgilendirme toplantısı, proje ortağı olan Sarıkamış Kaymakamlığı başkanlığında Sarıkamış’ta gerçekleştirildi. Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Uzman Biyolog Emrah Çoban, 1. Dünya Savaşı esnasında on binlerce şehidi ile tarihe geçen Sarıkamış'ın, yaban hayat zenginliği ile de önemli bir yerleşim yeri olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Yapılan bilimsel çalışmalar sonunda bölgede şimdiye kadar 13 memeli hayvan türü tespit edildiğini belirten Çoban, "Aynı zamanda Türkiye’de ilk defa kurtlar Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı'nda uydu vericili tasma takılarak izlenmeye alındı. İnsan – yaban hayat çatışmasının lokal olarak yaşandığı problemlerin çözümlerinin daha kolay uygulanabileceği nadir bölgelerden biri. Sarıkamış aynı zamanda Türkiye’de yaban hayatı koridorunun oluşturulmaya başladığı ilk bölge. Sarıkamış Türkiye’de belki de ayı ve kurt gibi büyük yırtıcı hayvanların en kolay görülebileceği yerler arasında. Bunun için de proje sonunda oluşturacağımız Sarıkamış’ın yaban hayatını koruma ve insan yaban hayat çatışması önleme acil eylem planı çok önemli.” dedi.

Sarıkamış Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş ise Sarıkamış yaban hayatı turizmi için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti. Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen de Sarıkamış'ta çöp dökülen alanın 2012 yılı içerisinde kapatılacağını ve yaban hayvanları için ekolojik tuzak olan bu alanın restorasyonun hızlı bir şekilde yapılacağını dile getirdi. Sarıkamış İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Fatih Demir, bu tür eğitim çalışmalarının okullarda da yapılması gerektiğini belirterek, bunun için her türlü yardıma açık olduklarına dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz