Sarıkamış’ta “camiler Ve Engelliler” Konulu Konferans

Kars’ın Sarıkamış İlçesi’nde, “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” dolayısıyla “Camiler ve Engelliler” konulu konferans verildi.Diyanet...

Kars’ın Sarıkamış İlçesi’nde, “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” dolayısıyla “Camiler ve Engelliler” konulu konferans verildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan Camiler ve Din Görevlileri Haftası, Sarıkamış Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin Seyhan tarafından “Camiler ve Engelliler” konulu konferans verilmesiyle başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Yeni Camii imam hatibi Cihan Şehri’nin, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan konferansın açılış konuşmasını İlçe Müftüsü Hamdi Uzunharman yaptı.

Reklam
Reklam

Konuşmasında ‘Camilerin ve Din Görevlileri’nin Toplumdaki Yeri’ne değinen Müftü Uzunharman; “Camiler insanlık tarihi ile yaşıttır. İnsanlığın ilk ikamet yeri Mekke’dir. Allah ilk peygamberini oraya göndermiş, son peygamberi de oradan seçmiştir. Oraya ilk gönderilen yeryüzünün halifesi olarak tayin edilen Hz. Adem’in ilk işi de Allah’ın evini yapmak olmuştur. Mescit genelde beş vakit namazların kılındığı, cami ise beş vakit namaz, Cuma ve bayram namazlarının kılındığı yerlerdir. Mescit, secde edilen yer anlamında, cami ise toplayan, bir araya getiren anlamındadır. Camiler, Müslümanları ibadet için bir araya getirip, müminlerin kaynaşmasını, birlik ve beraberlik içinde olmasına vesile olan mekanlardır. Aynı zamanda Kur’an okunmasının öğrenildiği, ilim tahsil edildiği, ilmi müzakerelerin yapıldığı Allah’a zikir ve tefekkürde bulunuldu yerlerdir. Camilerinde topluca namazlarını kılan Müslümanlar genciyle yaşlısıyla dışarı çıktıklarında birbirleriyle hasbıhal ederler. Sevinçlerini paylaşırlar. Dert ve sıkıntılarına ortak olup var olan problemi çözmeye çalışırlar. Karşılıklı güven tazelerler. Varsa dargın ve küskünler barışma ortamı yakalamış olurlar. Bu yönüyle camiler toplumun huzur ve güvenini temin eden mekanlardır” dedi.

Reklam
Reklam

Bu yılki, Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın konusunun “Camiler ve Engelliler” olduğunu belirten Müftü Uzunharman; “Bu yıl “Engelsiz Cami, Engelsiz İbadet” teması ile engellileri cami ile buluşturmayı planlıyoruz. İslam’a ve Kur’an’a göre özürlülük yoktur. Biz müftülük olarak hem bünyemizi hem de camileri engelli kardeşlerimize hazır hale getireceğiz, gerekli çalışmaları yapacağız. Hafta boyunca tüm Türkiye’de konu ile ilgili pek çok etkinlik gerçekleştirecek olan Diyanet İşleri Başkanlığı, ‘Engelsiz Cami, Engelsiz İbadet’ sloganıyla engellilerin sorunlarına dikkat çekerken, diğer taraftan da engelli-engelsiz, kadın-erkek, genç-yaşlı hiçbir kimsenin camilerin manevi atmosferinden mahrum kalmamasını amaçlıyor. Engelli vatandaşların yardıma ihtiyaç duymadan cemaate katılmalarını sağlamak için de çeşitli çalışmalar yürüten Diyanet İşleri Başkanlığı, her ilde en az bir caminin gerekli düzenlemelerin yapılarak engelli vatandaşların kullanımına uygun hale getirilmesini sağlayacak. Ayrıca, yürüme engelli vatandaşların camiye ulaşmalarını kolaylaştırmak amacıyla İl Müftülükleriyle ortaklaşa çalışma yapılarak, akülü araba temin edilecek” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Daha sonra KAÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin Seyhan, ‘Camiler ve Engelliler’ konulu bir konferans verdi.

Rabbimizin hikmeti ve imtihanın bir gereği olarak dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de engelli kardeşlerimizin bulunduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Seyhan; “Engelli olmak kınanacak bir hal değildir. Ne engelli ne de engelli ailesi bir takım gerekçelerle kınanabilir. Zira herkes her an engelli olmaya adaydır. Şurası bir gerçek ki, doğuştan veya sonradan ortaya çıkan engellilik durumu çalışmaya, üretmeye, başarılı işler yapmaya ve nihai hedefe ulaşmaya asla ama asla mani değildir. Engelli olduğu halde azimle, inançla kararlılıkla çabalayan ve tarihe adını altın harflerle yazdıran nice abide şahsiyetler vardır. Yeter ki bu insanların önüne engeller konulmasın. Yeter ki gönüller engelli olmasın. Yeter ki gönüller engel tanımasın. Zira insanlar, kendi tercihi olmayan durumlardan dolayı asla kınanamazlar. Bu insanları kınamak, insani ve ahlaki değerlerden yoksun olmak anlamına gelir. Bizler şekle ve görünüşe değil, insanın ruhunu güzelleştirip ahlakını mükemmel hale getirip getirmediğine bakmak durumundayız. Zira Allah bizim şeklimize, paramıza, malımıza, mülkümüze, makamımıza, güzelliğimize ve rütbemize bakmayacaktır. Peygamberimizin ifadesiyle, "Allah sizin görünüşünüze, malınıza, mülkünüze bakmaz; yalnızca kalplerinize ve amellerinize bakar." Dinimize göre gerçek üstünlük; Allah'ı bilmek, O'nu tanımak, O'nu sevmek, O'na sonsuz saygı duymak, O'na şükretmek, O'na hamd etmek ve O'na yakın olmaktır. Sonra da ahlakımızı güzelleştirip tüm insanlığa hayırlı hizmetler sunmaktır” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Unutmamalıdır ki, asıl engelli olanlar aklını, mantığını ve kalp gözünü, doğru dini bilgiye, şefkate, merhamete, hikmete ve ilahi gerçeklere kapatıp, kendi insanlığını ayaklar altına alan ve şeytanın taraftarı olan kimseler olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin Seyhan özetle şunları söyledi:

“Doğuştan veya sonradan engelli olan pek çok kardeşimiz eğer Hz. Eyüp (as) gibi sabrederse imtihanı başarmış olur. Engelli kimse ona buna takılmadan kararlı bir şekilde okur, araştırır, düşünür, sonra da imanını sağlamlaştırır ve ahlaklarını güzelleştirirse Allah katında çok değerli bir kul olma şansını yakalamış olur. Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nın bu seneki temasını "cami ve engelliler" olarak belirlemiştir. Bu nedenle seksen beş bini bulan camiler engellilerimizin rahatça ulaşacağı ve ibadetlerini gönül huzuru ile yapabileceği mekanlar olmalıdır. Bu konu hafta boyunca yoğun bir şekilde işlenmeli ve kamuoyunun dikkatleri buraya çekilmelidir. Böylece toplumda engelli kardeşlerimize yönelik toplumsal bir bilinçlenme söz konusu olabilecektir. Özetle, asıl önemli olan; insani değerlerle donanmak ve ne olursa olsun bu dünyadaki varoluş gayemizi asla unutmamaktır. Unutmayalım ki, herkes bir şekilde imtihan olmaktadır. Bu süreç sabır ve metanetle değerlendirilirse bunun ahrette ki mükafatı da çok büyük olacaktır.”

Reklam
Reklam

Konferansa Belediye Başkanı İlhan Özbilen, İlçe Müftüsü Hamdi Uzunharman, KAÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin Seyhan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Dağdelen ve Şube Müdürü Yener Kamiloğlu, MHP İlçe Başkanı Zülküf Koçak, din görevlileri ve aileleri katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: