Sarımsağın faydaları nelerdir? Ne zaman tüketilmeli? Hangi hastalıklara iyi gelir?

Bilimsel adı Allium sativum olan sarımsağın, dünya tarımında çok önemli bir yeri vardır. Sarımsağın ilk olarak Sümerliler tarafından kullanıldığına dair tablet yazıtlar bulunur. Zamanla Japonya’ya kadar ulaşmış ve burada soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır.

Osmanlı'da ise, bu bitki tedavi amacıyla kullanılmıştır. Özellikle ishal, bağırsak paraziti ve kuduz rahatsızlıklarına iyi geldiği düşünülerek kullanılan bir bitkidir. Avrupa’ya ise kokusu yüzünden geç girmiştir. Aslen bu bitkinin anavatanının ise Anadolu olduğu düşünülür.

Sarımsak, doğal bir antibiyotiktir. Sağlık açısından pek çok yararı olan bu bitki, bağışıklık sistemini güçlendirir. Pek çok rahatsızlıkta koruyucu olarak kullanılır. Yemeklerde ve çay olarak kullanıldığında şifa dağıtır. Ayrıca sabunu, şampuanı, yağı ve kapsülleri bitkisel tedavide önemli yere sahiptir.

Reklam
Reklam

Sarımsağın Kalorisi ve Besin Değeri

Genellikle yemeklere aroma katması amacıyla kullanılan bu bitkinin içinde bolca antioksidan vardır. Bu sayede kişiyi prostat ve mide kanserine karşı koruyabilir. İçeriğinde, vücut direncini arttırıcı allicin maddesi vardır. Ayrıca potasyum, sodyum ve diyet lifi bakımından zengindir.

Miktar : 100 g

Kalori (kcal) : 149

Yağ (g) : 0,5

Karbonhidrat (mg) : 33

Protein (g) : 6,36

Sarımsağın Faydaları

1. Tansiyonun düşmesine yardımcı olur

Sarımsağın içerisinde, bitkiye kokusunu veren allicin adında bir madde bulunur. Bu madde damarların genişlemesine ve dolayısıyla tansiyonun düşmesine neden olur. Bu yüzden yüksek tansiyon hastaları, aşırı olmamak şartıyla kullanabilir. Tansiyon düşürücü etkisi olsa dahi, kesinlikle doktora danışmadan tansiyon ilacı niyetine kullanılmaması gerekir. Çünkü tansiyon ilaçları kullanılmalı, yanında doktor da tavsiye ederse belli ölçülerde alınmalıdır. Aşırı tüketilmesi vücuda zarar verebilir. Ayrıca adet dönemindeyseniz ya da ameliyat olacaksanız, bu bitkiyi tüketmemelisiniz.

Reklam
Reklam

2. Kalp ve damar sağlığına iyi gelir

Yapılan araştırmalar, bu bitkinin kalp ve damar rahatsızlıklarını önlediğini ortaya çıkarmıştır. Damar sertliğini yaklaşık olarak %8 oranında azaltır. Aynı zamanda, kan inceltici görev yaparak, felç ve kalp krizi riskinin de önüne geçer. Genel olarak yapılan araştırmalar, bu bitkinin total kolesterolü ve trigliseridi düşürdüğünü kanıtlar.

Bu bitkinin içeriğinde; pıhtılaşmayı önleyen alojene adında bir madde vardır. Bu madde de kalp ve damarlar için çok önemlidir. Kandaki trombositlerin yapışkan hale gelmesini önler ve damar içerisinde topaklanma olması ihtimalini düşürür.

3. Bağışıklık sistemini güçlendirir

Kış aylarında daha sık rastlanan grip ve nezlegibi sağlık sorunlarına iyi gelir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirerek, bulaşıcı hastalıklara karşı direncinizi arttırır. Enfeksiyonlara karşı, doğal bir antibiyotik görevi görür. Soğuk algınlığı, nezle, arpacık, uçuk, virüs veya mantarların meydana getirdiği enfeksiyonlara karşı güçlü bir iyileştirici etkisi vardır.

Reklam
Reklam

4. Anti-bakteriyel özelliğe sahip

İçeriğindeki antiviral ve anti bakteriyel özellikler sayesinde, gıda olarak tüketilmesinin yanı sıra tedavi amaçlı da kullanılır. Bazı araştırmalar sonucunda, antibiyotiğe dirençli olan bazı bakteriyel enfeksiyonların sarımsak tozu ile tedavisinin mümkün olacağı ortaya çıkmıştır. Bu bitki, geniş spektrumlu bir antibiyotik olarak görülür. Bunun nedeni de mikroorganizmaların etkisini engellemesidir. Tek başına bakterilerden kurtulmayı sağlayamasa bile, vücudun korunma mekanizmasını güçlendirdiği bir gerçektir.

5. Kanserle savaşır

Araştırmalara göre çiğ veya pişmiş olarak sarımsağı tüketen kişilerde, kanser türlerine daha az rastlandığı görülmüştür. Özellikle mide ve kolon kanserlerinde çok etkili bir bitkidir. Bu kanser türlerinin yanı sıra; rahim, gırtlak ve meme kanserine de iyi geldiği bilinir.

Sarımsak Nasıl Tüketilmeli?

Tabii ki en etkili yöntem, bu bitkiyi direkt yutmaktır. Böylece hem kokusundan rahatsız olunmaz, hem de daha faydalı olur. Şayet midenizden sorununuz varsa, direkt yutmak yerine 1-2 dişini ezip ekmek ya da bir yiyeceğin yanında yutabilirsiniz. Bu bağlamda günde kaç diş sarımsak yenmeli diyorsanız, bir diş yemeniz yeterlidir. Günlük olarak tüketilen bir diş ile, hastalıklara yakalanma riskinizi %63 oranında azaltabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Ayrıca sarımsak aç mı tok mu yutulur diye merak ediyorsanız, her iki türlü de yutabilirsiniz. Fakat aç karnına yutarsanız daha çok faydasını görürsünüz.

Sarımsak Nasıl Saklanır?

  • Sarımsağın nerede ve nasıl saklandığı önemlidir. Çünkü doğru şekilde muhafaza edilirse taze kalır ve kokusunu kaybetmez. Öncelikle alınan sarımsak iyi olmalıdır. Alındıktan sonra uzun sapları ile beraber örgü yapılmalıdır. Bunu; havadar, serin ve ışık almayan bir yerde saklamak gerekir. Bu bitkinin en büyük düşmanı nemdir. Bu yüzden nemden korumak gerekir.
  • Saklama yöntemlerinden birisi de zeytinyağında bekletmektir. Bitkinin kabukları soyularak cam bir kavanoza konulur ve üzerini geçecek şekilde zeytinyağı eklenir. Ayrıca zeytinyağı ve sarımsağı blender ile ezerek de kavanoza doldurabilirsiniz. Böylece yemeklerde ağzınıza gelmemiş olur. Hazırlanan bu sarımsaklar, kesinlikle buzdolabı ya da dondurucuda muhafaza edilmelidir. Bu yöntemlerle, yemeklerinize ve salatalarınıza aromalı zeytinyağı tadı da katmış olursunuz.
  • Çok fazla tercih edilmese de, dondurularak da muhafaza edilebilir. Soyduktan sonra küçük küçük keserek, buzdolabı poşetlerine konulabilir. Ardından buzdolabının dondurucu kısmına yerleştirilir ve ihtiyaç olduğunda çıkartılarak kullanılabilir.
  • Sarımsaklar bir gece suda bekletilir. Ardından kabukları soyulur ve oranına göre tuz konularak rondodan geçirilir. Hazırlanan karışım saklama kabının içine konulur. Bu yöntemle de en az bir sene muhafaza edebilirsiniz.
  • Bu bitkiyi muhafaza etmenin bir yolu da kurutmaktır. Besin kurutucuyla, o yoksa fırın yardımıyla bu işlem yapılabilir. Fırında yapmak isterseniz; sarımsakları yarıya bölün, fırında 2 saatte 60 dk pişirin. Sonra dereceyi düşürüp bunlar kuruyana dek bekleyin.
Reklam
Reklam

Sarımsağın Zararları

  • Bu bitki, hamilelikten korunma ya da bazı hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılan doğum kontrol haplarının etkisini azaltır, hatta yok edebilir.
  • Aşırı tüketildiği zaman; şişkinlik, mide rahatsızlığı, tansiyon, ağız kokusu ve kaşınmaya neden olabilir.
  • Ameliyattan önce tüketilmemelidir. Çünkü kan inceltici etkisi vardır. Bu yüzden ameliyat esnasında kanama riskini arttırabilir. Ayrıca tiroid ya da ülser problemi yaşayanlar, doktora danışmadan kullanmamalıdır.
  • Sarımsağın çiğ olarak tüketildiği zaman faydalı olduğu düşünülür. Fakat bu yanlış bir kanıdır. Bu bitkiyi daha çok ezerek ya da yemeklerin içerisinde pişirerek tüketmelisiniz. Yalnızca cilt bakımı için kullanılacaksa çiğ olarak kullanılmalıdır.
  • Cilt yapısı hassas olanlara alerji yapabilir. Vücutta kızarma, kaşınma ve baş dönmesi gibi sorunlar yaratabilir. Bu durumda tüketimine ara vermeniz gerekir.
Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: