Sarımsakta kara yıl

BALIKESİR (İHA) - Balıkesirli sarımsak üreticileri, geçen sene 1.5 milyon liraya sattıkları saramsağın kilosunun bu yıl 200 bin liraya düşmesi üzerine 2004'ü kara yıl ilan etti. Üreticiler, Çin'den sarımsak ithalatının durdurulmasını istiyor.

Sarımsağı ile meşhur Cinge Köyü'nde hasada başlayan üreticiler, hükümetin acil tedbir almasını bekliyor. Cevdet Pala, adlı çiftçi, sarımsak ithalatının durdurulmasını isteyerek, "200 bine sarımsak satıyoruz, bize maliyeti 700 bin lira. Bunu karşılamak için 1 dönümden 3 ton mahsul almak lazım, ama 1 ton alıyoruz. İşçilere para veremiyoruz. Topladıkları sarımsakların yarı yarıya paylaşacağız. İthalat yok diyorlar, ancak Mersin'de bir şirket bin 700 ton sarımsak getirmiş. Geçen sene 1.5 milyona sattığımız sarımsağın kilosu şimdi 200 bin lira. Astsubayı da ekti, öğretmeni de ekti. Onlar da yan gelir sağlamak istiyor ama bu sene yüzleri gülmedi" dedi.

Reklam
Reklam

Cinge Köyü Muhtarı Mehmet Altındağ da, sarımsakların yok pahasına gittiğini, alıcı dahi bulunmadığını söyledi. 2004'ü sarımsak üreticilerinin kara yılı olarak yorumlayan Altındağ, hükümetten çiftçiye doğrudan gelir desteği yerine, ürettiği malın hakkını vermesini isteyerek, "Sarımsak bize dededen yadigar. Birkaç yıldır dıştan sıramsak girdiği için bizimki para etmiyor. Maalesef depolarda tutulan İran ve Çin sarımsakları piyasaya sürülüyor, bizim saramsaklarımız değerini bulmuyor. Bizim ürettiğimiz sarımsaklar bir Türkiye'yi daha doyurur. Tarım Bakanımız fazla ilgilenmediğinden mahsulümüz para etmiyor. Müstahsil kara kara düşünüyor, ne yapacağını bilemiyor. Çoğumuz traktörünü satıp borcunu ödemeye çalışacak" diye dert yandı.

Bu arada, Kastamonulu tüccar Mehmet Tuncay, birinci sınıf sarımsağın 350 bin, ikinci sınıf sarımsağın ise 150 bin lira olduğunu, bu fiyatların çiftçinin yanı sıra da tüccarı da perişan ettiğini bildirdi. Çiftçinin yüzünün ancak ithal sarımsağın önünün kesilmesiyle güleceğini kaydeden Tuncay, şunları söyledi: "Ne tüccar, ne de çiftçi memnun, kazanan sadece ithalatçı. Nisan ve Mayıs'ta Kastamonu'da kuru sarımsak 30 ila 100 bin liradan piyasaya sunulunca yeni mahsullerin fiyatı düştü. Kastamonu'da sarımsat hasadı Temmuz 15'de başlar. 1 milyon 200 bin liralık maliyet karşısında 200-300 bin lira gibi bir fiyat olursa, Kastamonu'da kara değil, yas yılı ilan edilir". Sarımsağın pazarda 500 bin liradan satıldığı öğrenildi.

Reklam
Reklam