"Sarko'nun 'MED Kulübü" bölgesel dalgalara yol açtı"

LONDRA(ANKA)-Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, Türkiye'nin tepki gösterdiği "Akdeniz Birliği" önerisi, tatil köyleri organizasyonu olan "Med Klubü"ne benzetildi. The Sunday Times gazetesi, "Akdeniz Birliği" önerisinin Akdeniz'de kuşku ile karşılandığını belirtirken, "Akdeniz göletindeki büyük bir balık olan Türkiye, ana konusu olan AB üyeliğinden bir sapma olarak gördüğü öneriden hoşnut değil. Sarkozy, Türkiye'nin (üyelik) başvurusuna çok karşı" diye yazdı.
İngiltere'de Pazar günlerinde yayınlanan The Sunday Times gazetesi "Sarko'nun‘Med Klubü' bölgesel dalgalara yol açtı" başlığı ile Sarkozy'nin ortaya attığı "Akdeniz Birliği" önerisini değerlendirdi.

Reklam
Reklam

Türklerin Sarkozy'nin önerisini beğenmediklerini ancak İsraillilerin öneriyi merak ettiklerini kaydeden gazete, tüm Akdeniz bölgesinin geçen hafta Sarkozy'nin "Akdeniz Birliği"ne katılma önerisini "kuşku" ile değerlendirdiğini kaydetti.

Bazıların Sarkozy'nin önerdiği birlik için "Med Klubü" nitelemesini kullandığını ancak "dinamik" Sarkozy'nin dünya sahnesine damgasını vurmaya çalışırken, fikrinin "diplomatik dalgalar"a yol açtığını yazan gazete, Sarkozy'nin Avrupa Birliği'ni yeniden şekillendirme isteğini net bir biçimde ortaya koyduğuna da dikkat çekti.
The Sunday Times, Sarkozy'nin seçildikten sonra yaptığı konuşmada sarfettiği "Bu gece Fransa yeniden Avrupa'da" sözlerinin altını çizdikten sonra Sarkozy'nin "Akdeniz Birliği" önerisinin, Fransa'nın etkinliğinin AB sınırlarının çok ötesine genişletilmesini içeren cesur bir stratejiyi de içereceğini yazdı.

NAPOLEON GİBİ KÜÇÜK BOYLU Nicolas Sarkozy'nin zaman zaman küçük boyu nedeniyle Napoleon ile karşılaştırıldığını kaydeden gazete, Sarkozy'nin "Akdeniz Birliği" önerisinin ayrıntılarına ilişkin olarak da şunları yazdı:

Reklam
Reklam

"Sarkozy, Fransa'nın elbette ki önde gelen üyesi olacağı, bu Akdeniz Klubünün, Kuzey Afrika üzerindeki yasadışı göç gibi zor sorunları ele alabileceğine inanıyor. Aynı zamanda barış forumu gibi İsrailliler ile Arapları biraraya getirebilir."

İngiliz gazetesi, İspanya'nın fikri olumlu karşıladığını, İsrail'in de olumlu bir tepki gösterdiğini belirterek şöyle devam etti:
"Ancak, Akdeniz göletindeki büyük bir balık olan Türkiye, ana konusu olan AB üyeliğinden bir sapma olarak gördüğü öneriden hoşnut değildi. Sarkozy, Türkiye'nin (üyelik) başvurusuna çok karşıdır ve Akdeniz önerisinin ikinci iyi alternatif olarak Ankara için çekiçi olabileceğini umuştu. Hiç de öyle olmadı."

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Türkiye'nin hiçbir zaman "Akdeniz Klubüne katılmayacağı" sözlerini aktaran The Sunday Times, genişlemiş AB'deki diplomasinin zorluklarına dikkat çekti. Sarkozy'nin ayrı bir "Akdeniz Klubü"ne gösterdiği ilginin anlaşılabilir olduğunu belirten gazete, "Ancak, teorik olarak 17 ülke kadar katılabileceğine göre, bunun (AB gibi) hantal bir yapı"ya dönüşebileceğini yazdı.

Reklam
Reklam

Buna karşın bir önlem olarak demokrasi ve insan hakları konularında koşullar getirilerek "Akdeniz Birliği"ne katılan ülkelerin sayısının azaltılabileceğini savunan gazete, yine bu tür koşulların empoze edilmesi halinde çoğu Afrika ve Ortadoğu devletinin birliğe giremeyeceği uyarısını da yaptı.