LONDRA/ANKARA (ANKA)- Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, euro ve Avrupa Merkez Bankası'na (AMB) ilişkin çıkışları ile dostu Almanya Başkanı Angela Merkel'i kızdırdı. Financial Times gazetesi "Angela Merkel'in Nicolas Sarkozy ile siyasi balayı sona erdi" yorumunu yaptı.
Fransa Cumhurbaşkanlığını üstlenmesinden sonra AB konusunda tartışmalı ekonomik önerilerde bulunan Nicolas Sarkozy, sonunda dostu Angela Merkel'in sabrını taşırdı. Türkiye'nin AB üyeliği karşıtlığı ve katılım müzakerelerine yönelik engellemeleri ile Ankara'da rahatsızlık yaratan Sarkozy ile Merkel arasındaki gerilimi yansıtan Financial Times gazetesi de, "Angela Merkel'in Nicolas Sarkozy ile siyasi balayı, Alman Şansölyesi'nin Fransız Cumhurbaşkanına, euroyu ve Avrupa Merkez Bankası'nın bağımsızlığını zedelemekten vazgeçmesi için dün yaptığı uyarı ile sona erdi" diye yazdı.
BEKLENMEYEN AZAR
Merkel'in haftalarca süren sessizliğini bozarak Sarkozy'ye beklenmedik bir fırça attığını kaydeden gazete, Merkel'in Alman televizyonunun Sarkozy'nin AB'nin ihracatını destek amacıyla daha zayıf euro çağrısını destekleyip desteklemediğini soruması üzerine "Katiyen hayır. Buna kesinlikle itiraz ederim ve tüm hükümet eder" karşılığını verdi.
PARİS İLE BERLİN ARASINDA DERİN ÇATLAK
Financial Times, Merkel'in sözlerinin Mayıs'taki Fransız Cumhurbaşkanlığı seçiminden bu yana Paris ile Berlin arasında orta çıkan derin çatlağa vurgu yaptığını belirtti. Merkel'in sert sözlerinin Sarkozy'yi giderek artan bir yalnızlık içerisinde bıraktığı görüşünü dile getiren gazete, Sarkozy'nin, AMB üzerindeki siyasi etkinliğin artırılması çağrıları, Fransa'nın bütçe açığının yok edilmesini erteleme kararı ve Fransız istihdamına yönelik koruma önlemlerinin Berlin'deki havayı değiştirdiğini belirtti.
Sarkozy'nin, AMB'na ilişkin tutumu ve vergi kesintileri ısrarının Avrupa Komisyonu'nda, küreleşme karşıtı tutumunun da İngiltere'de tepki yarattığını anımsatan gazete, Alman yetkililerine dayanarak Merkel'in, Sarkozy ile bir çatışmayı önlemeye çalıştığını ancak AMB'ya yönelik eleştirilerinin Alman çıkarlarını zedelediği için konuşmaya mecbur hissettiğini yazdı.
Financial Times, fiyat istikrarını korumayı amaçlayan merkez bankası bağımsızlığı ve para politikasının Almanya'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana partiler arasında sağlanan konsensüsün bir parçası olduğunu belirterek AMB'nin bağımsızlığının, Almanya'nın euroyu benimsemeninin "kilit bir koşulu" olduğuna da dikkat çekti.
Halbuki Nicolas Sarkozy, 16 Mayıs'ta cumhurbaşkanlığını resmen devrealır almaz Almanya'ya giderek ilk resmi yurt dışı ziyaretinde bulunmuştu. Sarkozy'nin, el öptüğü Merkel ile verdiği pozlar, iki muhafazakar politikacı arasındaki yakınlığın bir yansıması olarak değerlendirilmişti.