"Sarkozy, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı"

WASHİNGTON(ANKA) - AB Dönem Başkanı Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliğinden yana olmadığını ancak müzakerelerde yeni başlıkların açılmasını istediklerini söyledi.

ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsünde ABD yönetimin değişmesinden sonra AB-ABD ilişkilerinin geleceği konusunda bir konuşma yapan Bernard Kouchner, soruları üzerine Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

ABHaber tarafından yansıtılan konuşması sırasında Kıbrıs sorununun çok zor bir konu olduğu ve Türkiye için engel oluşturduğunu ifade eden Kouchner, sorular üzerine de AB'nin yeniden genişleyebilmesi için Lizbon Antlaşmasının yürürlüğe girmesine ihtiyacının bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin AB'ye aday olduğunu belirten Kouchner, şunları söyledi: "Bildiğimiz gibi, Fransa Cumhurbaşkanı Türkiye'nin alınmasından yana değil. (Seçim) kampanya sırasında dile getirdiği bu tutumu, birkaç ay önce, birkaç hafta önce teyit etmişti. Ancak Cumhurbaşkanı olarak ve Türkiye'nin dostları olarak yeni başlıkların açılmasından yanayız ve son altı ayda iki yeni başlık açtık"
Daha çok başlığın açılmasının mümkün olduğunu ancak eş zamanlı olarak tüm adaylar için başlıkların açılmasının büyük bir yük teşkil ettiğini ifade eden Kouchner, "Türkiye'nin Avrupa takımının bir parçası olması umudumdur, Dışişleri Bakanı olarak değil, kişisel olarak umudum, ancak göreceğiz" şeklinde konuştu.