Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile önümüzdeki günlerde bir araya gelerek Yunanistan'ın borç krizini ele alacaklarını açıkladı.
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile Paris'te görüştükten sonra konuşan Sarkozy, Yunan liderin kendisine Avrupa'dan gelecek mali yardım karşılığı taahhütlerini yerine getirme konusunda güvence verdiğini belirtti.
Sarkozy, Yunanistan'ın başarısızlığının, tüm Avrupa'nın başarısızlığı anlamına geleceği uyarısında bulundu.
AFP'nin haberine göre görüşme önümüzdeki günlerde Almanya'da olacak.
Almanya ve Fransa, 17 ülkeden oluşan euro bölgesinde GSMH'nin yarısını temsil ediyor.
Euro ülkeleri ikinci kurtarma paketini onayladığından beri, Yunanistan borç azaltma hedeflerinde beklenen ilerlemeyi kaydedemedi.
Bu da Atina'nın yakında temerrüde gideceği kaygılarını güçlendirdi.
Zor durumdaki euro ekonomilerine destek fonunun artırılması önerisinin dün Alman parlamentosunda büyük oy farkıyla kabul edilmesi, Atina'yı sevindirdi.
Yorgo Papandreu, Fransa lideriyle görüştükten sonra cumhurbaşkanlığı sarayından ayrılırken Yunanistan'ın borçlarını azaltma girişimlerine ilişkin tam bir şeffaflık sözü verdi.
Alman meclisinde onaylanan tasarıyla euro bölgesinde borç sorunları olan Yunanistan gibi ülkelere yeni krediler sağlanmasında kullanılan Avrupa Mali İstikrar Fonu'nun yetkileri arttırılırken, Almanya'nın fona katkısı da 123 milyar eurodan 211 milyar euroya çıkarılacak.
Fon'un büyüklüğünün ise 440 milyar euro olması planlanıyor.
Ancak bu miktar bile gözlemciler tarafından euro bölgesinde borç krizini çözmeye yetecek büyüklükte görülmüyor.
Bu arada Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu IMF'den uluslararası denetçiler de Atina'daki temaslarını sürdürüyor.
Görüşmeler, Yunanistan'ın başkentinde öfkeli protestolara yol açtı.
Atina'da taksicilerin dün ve önceki gün yaptığı greve ek olarak; devlet televizyonu NET, maliye, kalkınma, adalet, çalışma, sağlık, içişleri ve tarım bakanlıklarından yüzlerce çalışan da işyerlerinin önünde kemer sıkma önlemlerini protesto etmişti.
Yunanistan'da birçokları, bu önlemlerin ülke ekonomisini daha da derin bir resesyona soktuğuna ve büyüme şansını ortadan kaldırdığına inanıyor.
Kredilerin önkoşulu olarak Atina'ya dayatılan reformlar Yunan kamuoyunda tepkiyle karşılansa da, iflastan kurtulmak için uluslararası yardıma ihtiyaç duyan hükümetin başka bir seçeneği yok.
Yeni önlem paketi Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu IMF'den yetkililerin oluşturduğu Troyka heyetinin uyarısı üzerine geçirilmişti.
Troyka heyeti, Yunanistan'daki incelemelerini tamamladıktan sonra Euro Bölgesi Maliye Bakanları Ekim ayında Atina'yla ilgili durum değerlendirmesi yapacak.
Troyka denetçilerinin görüşleri, Yunanistan'ın büyük ihtiyaç duyduğu sekiz milyar euronun serbest bırakılmasında belirleyici rol oynayacak. Bu kredi dilimi, geçen yaz kararlaştırılan 110 milyar euroluk kurtarma paketinin bir parçasını oluşturuyor.