Şaron, 1967'de askeri darbe düşünmüş

KUDÜS (İHA) - İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un, 1967'de İsrail'i Mısır'la savaşa zorlamak için askeri darbeyi tek yol olarak düşündüğü bildirildi.

Bugün yayınlanan bir askeri gözden geçirme raporuna göre, Altı Gün Savaşı olarak da tanınan savaşın resmen ilan edilmesi için ordunun hükümete büyük bir baskı uyguladığı belirtildi.

İsrail Savunma Bakanlığı'nın Maarakhot gözden geçirme raporunda, Şaron'un, İsrail'in Mısır'a tek taraflı saldırı gerçekleştirmesi için ordunun ülkenin idaresine el koymasının şart olduğunu düşündüğünü itiraf ettiği bildirildi.
Rapora göre, Şaron, "İlk kez, İsrail'de böyle bir şeyin olabileceğini düşündüm. Ve bu memnuniyetle karşılanırdı." dedi.
Askeri darbe yapılması fikrini o günkü Genelkurmay Başkanı İzak Rabin ile görüştüğünü söyleyen Şaron, Rabin'in bunu onaylamadığı ve dolayısı ile askeri darbe için herhangi bir plan hazırlanmadığını belirtti. Daha sonra Başbakan olan Rabin, aşırı milliyetçi bir Yahudi tarafından bir miting sırasında vurularak öldürülmüştü. Şaron'un o dönem, İsrail'in güneyinde bir zırhlı tümenin komutanı olduğu kaydedildi.

Reklam
Reklam

Tarihçiler, "Generallerin isyanı" diye belirttikleri 28 Mayıs 1967'deki bir toplantıda, Şaron ve bazı üst seviye subayların o günkü Başbakan Levi Eşkol'dan Mısır'a karşı savaş ilan etmesini istediklerini ifade ettiler. Eşkol'ün başlangıçta bu isteği redderek uluslararası bir yardım arayışına girdiği, bu yardımın gelmeyeceğinin anlaşılması üzerine 5 Haziran'da 6 Gün Savaşı'nı emir vererek başlattığı belirtildi. Mısır'ın Sina yarımadası ve Kızıl Deniz'de büyük bir askeri kuvvet yığması üzerine, İsrail ordusunun ilk saldırıyı kendilerinin yapması fikrine vardıkları bildirildi.