Şaron, zor saatler yaşıyor

ABD'nin yoğun baskısı sonucu Filistin lideri Yaser Arafat'ın Ramallah'taki ofisine 10 gündür uygulanan kuşatmayı kaldıran İsrail Başbakanı Ariel Şaron, sert eleştirilere maruz kaldı.

İsrail kabinesi mensubu birçok bakan, İsrail'in kuşatma operasyonunu başlattığında ABD'nin tepkisinin bu kadar sert olacağını düşünmediklerini söyledi.

Sağ eğilimli İkamet Bakanı Natan Şaranski, kabinenin kuşatma kararını onayladığında, Washington'un Irak planlarına zarar verdiğini düşünmediğini belirtti. Şaranski, "Geçen hafta bu karar alındığında ABD'nin Irak saldırısı için geri sayıma başladığını gözönüne almadık. Düşünülmeden alınan bir karar ve bu da sonucu" diye konuştu.

Turizm Bakanı Yitzhak Levi de, Arafat'ın kuşatma altına alınmasının "yanlış değerlendirmeler" sonucu alınan bir karar olduğunu ifade etti. Levi ile Devlet Bakanı Dan Naveh, geri çekilmenin utancının çabucak unutulacağını ve kuşatmanın uzun vadede Arafat'ı zayıflatacağını iddia etti.

Reklam
Reklam

İsrail basını da pazartesi günkü baskılarında, Şaron'un Arafat kuşatmasının, ABD'nin Irak operasyonu için sağlamaya çalıştığı BM ve Arap desteği çabalarına zarar vereceği yaklaşımını dikkate almadığı için sert bir dille kınadı.

"WASHINGTON'UN TEPKİSİ ŞARON'U UYANDIRDI"

Yediot Aharonot gazetesinin askeri gözlemcisi Aleks Fişman, "Şaron'un son 1.5 yıldır Washington yönetimini ortak menfaatler ışığında istediği şekilde yönlendirmesi kendisinde büyüklük kompleksi hayalleri yarattı. Washington'un sert tepkisi Şaron'u uyandırdı" diye yazdı.

Maariv gazetesi ise "İsrail boyun eğdi" başlığı altında, "Şaron, başbakanlık döneminin en büyük başarısızlığını yaşıyor" dedi.

Şaron, Tel Aviv'de 6 kişinin ölümü ile sonuçlanan intihar saldırısından sonra, Arafat'ın ofisinin kuşatılmasına karar vermişti. Şaron, bu kuşatma ile Filistinli liderin sürgüne gönderilmesini veya ofisinde bulunan şüphelileri İsrail'e teslim ederek zayıf düşmesini planlıyordu. Ancak Filistinlilerin ve dünyanın tepkisi Şaron'un planladığı gibi olmadı. Kuşatma etkisiz hale gelmiş olan Arafat'ı bir anda yeniden dünya gündeminin birinci sırasına oturmasına ve halkın desteğini kazanmasına yol açtı.

Reklam
Reklam

ARAFAT'I FİLİSTİN YÖNETİMİ BAŞKANI SEÇECEK

Pazar günü yayınlanan kamuoyu yoklaması Filistin halkının yüzde 60.6'sının 20 Ocak tarihinde yapılması planlanan seçimlerde Arafat'ı yeniden Filistin Yönetimi başkanı seçeceğini gösterdi.

Kudüs Media ve İletişim merkezi tarafından Haziran ayına yapılan kamuoyu yoklaması, Filistin halkının sadece yüzde 47.5'inin Arafat'ı desteklediğini gösteriyordu.

Anahtar Kelimeler: