Bozulmaması için gıdaları buzdolabında muhafaza etmek çoğu ürünün taze kalması açısından eşsiz bir davranış olabilir. Ama gelin görün ki aslında her gıda buzdolabında depolanmamalıdır. Oda sıcaklığında haftalarca hiç bozulmadan saklayabileceğimiz bazı gıdaları buzdolabında birkaç gün içerisinde bozulmuş olarak bulabiliriz. Peki siz hangi gıdaların buzdolabında hangi gıdaların oda sıcaklığında depolanması gerektiğini biliyor musunuz?
Buzdolabı Genel Kuralları
1. Meyve ve sebzeler, aynı yerde saklanmamalıdır. Şaşırdınız mı? Meyve ve sebzeler dalından koparıldıktan sonra buzdolabınızda beklerken bile olgunlaşmaya, lezzetlenmeye devam ederler. Bu süreç içerisinde özellikle meyveler, içeriklerindeki asit nedeniyle sıkışmış gazları dışarı salarlar ve sebzeler bu gazlardan etkilenerek erkenden kuruyuverirler.
İpucu: Çürümeyen, kurumayan meyve ve sebzeler için ayrı raflarda depolamak başarılı bir girişim olacaktır.
2. Sebzeler nefes alırlar ve hava dolaşımını sağlayacak şekilde depolanmalıdırlar. Sebzeleri sıkı bir şekilde ambalajlamak ya da hava geçirmez bir kapta saklamak çok daha hızlı bir şekilde bozulmalarına neden olur.
3. Sebze ve meyveleri buzdolabına koymadan önce yıkamayın. Meyvelerini ve sebzelerinizi yıkayıp nemli hale getirmek, bakteri istilasına açık bir davetiyedir ve hızlı çürük vakalarına sebep olur. Dolayısıyla, ürününüzü saklamadan önce değil, yalnızca yemekten hemen önce yıkamamanız gereklidir.
Buzdolabında Saklanmaması Gereken Meyveler
Elma
Avakado
Muz
Kavun
Greyfurt
Kivi
Limon
Mango
Portakal
Papaya
Şeftali
Hurma
Nar
Karpuz
Armut
Buzdolabında Saklanmaması Gereken Sebzeler
Salatalık
Kuru soğan
Patlıcan
Sarımsak
Zencefil
Biber
Patates
Kabak
Domates
Buzdolabında Saklanabilir Meyveler
Kayısı
Böğürtlen
Yaban mersini
Kiraz
İncir
Üzüm
Ahududu
Çilek
Buzdolabında Saklanabilir Sebzeler
Kuşkonmaz
Bezelye
Brokoli
Brüksel lahanası
Lahana
Havuç
Karnabahar
Kereviz
Yeşil soğan
Maydonoz
Dereotu
Marul
Mantar
Turp
Ispanak
Mısır