Şaşırtıcı eski Mısır icatları

İşte şaşıracağınız Mısır icatları...

Yazılı dil:

Hikaye anlatmak için çizim kullanımı yeni değildir. İlk yazı Mezopotamya ve Mısır’da görüldü. Mısır yazı sistemi piktogramlarla başladı. Bunlar bir nesneyi resimle anlatmaya dayanan sembollerdi, fakat bunun sınırları vardı. Zamanla Mısırlılar yazma sistemine alfabetik karakterler eklediler.


Papirüs:

Çinlilerin M.Ö. 140 yılında kağıdın keşfettiği bilinse de Mısırlılar bundan çok daha önce papirüs bitkisinden önemli bir madde geliştirdiler. Bu sağlam ve saza benzeyen bitki Nil kenarındaki bataklık alanlarda yetişiyordu.

Reklam
Reklam

Takvim:

Eski Mısır’da takvim kıtlıkla ziyafet arasındaki fark anlamına geliyordu. Takvim olmadan eski Mısırlılar Nil’in ne zaman taşıp sele yol açacağını bilemezdi. Bu bilgi olmadan ise tüm tarım sistemleri riske girerdi. Bu periyodu bilmek için o yüzden takvimi geliştirdiler.


Saban:

Sümerler ve Mısırlılar M.Ö. 4000 yıllarında sabanı kullanan ilk toplumlar olarak biliniyor. Duvar boyalarında dört adamın tarlada birlikte sabanla çalıştıkları açıkça görülüyor.


Naneli şeker:

Sarımsak ya da soğan yedikten sonra ağız kokusu bugün olduğu kadar eskiden de büyük bir sorundu. Günümüzde olduğu gibi eski Mısır’da da ağız kokusu kötü diş bakımının belirtisi olarak görülüyordu.

O zamanlar ekmek yapmak için un öğütmede kullanılan taşlar çok fazla kum çıkmasına yol açıyordu ve bu da ekmeklerine giriyor ve dişleri enfeksiyona açık hale getiriyordu. Mısırlı tıp uzmanları dişlerini ve dişetlerinin korumak için tütsü, mür ve tarçının balla kaynatılıp hap şekli verilerek oluşturulmuş dönemin nane şekerini keşfettiler.

Reklam
Reklam

Göz makyajı:

İnsanlık tarihindeki önemli bir buluş olan tekerlek ve ateşle aynı kategoride sınıflandırılmasa da keşfedildiği M.Ö. 4000 yılından beri göz makyajının asla modası geçmedi.


Bowling:

İngiliz antropolog Flinders Petrie, arkeolog ekibiyle birlikte, 1930 yılında Mısır’da yaptığı çalışmalarda bowlinge benzer bir oyunun oynandığına dair kanıtlar bulmuştur. Burada yaklaşık 4 metre uzunluğunda, 20 santimetre genişliğinde ve 10 santimetre derinliğinde bir kanal ile çeşitli büyüklüklerde toplar bulundu.


Saç ve sakal traşı:

Saç ve sakal konusunda titiz olan Mısırlılar saçın temiz olmadığını düşünüp saçlarını kısa keserlerdi ya da her gün traş olurlardı. Bu sebeple Mısırlılar ilk traş aletlerini keşfettiler.


Kapı kilidi:

İlk kapı kilidi eski Mısırlılar tarafından bulunmuştur. Bu temel olarak çivili mandal kilidiydi. Kapı anahtarın girmesiyle yönlendirilebilen çivilerle bağlantılıydı. Anahtar yerine yerleşince çiviler kayıyordu ve kapı açılıyordu. Mısır kilitleri Romalılar tarafından yapılan teknolojiden daha güvenilirdi.

Reklam
Reklam

Diş macunu:

Daha önce bahsettiğimiz gibi ekmekleri kumluydu ve bu durum dişlerin zarar görmesine yol açıyordu. Dişhekimleri olmamasına rağmen dişlerini temiz tutmak için çaba harcıyorlardı. Arkeologlar mumyaların yanında kürdanlar buldular. Bunun yanı sıra Mısırlılar diş macunu formunda bir buluş geliştirdiler.