Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Rüstem Keleş, Hızır İlyas Tepesinde faaliyete girecek olan arıtma tesisi ile Sapanca Gölünün en temiz yerinden alınan doğal suyu el değmeden musluktan akıtacaklarını söyledi.
Serdivan İlçesinde yapımı devam eden Tam Otomasyonlu İnsansız Çalışan Arıtma Tesisi ve Sakarya’da ki su kalitesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Keleş, suyun yolculuğu boyunca her aşamada gerekli kontrolleri yaptıklarını belirtti.
Sapanca Gölü’nün birinci sınıf içme suyu kaynağı olduğunu belirten Keleş, “Kesinlikle biz Sapanca Gölünün suyunu en güvenli noktadan alıyoruz. Uzmanların belirlemiş olduğu bir derinliktir bu. 12-15 metre derinlikten alıyoruz. Sapanca Gölünün suyu bu derinlikte en kaliteli özelliğe sahip. Sapanca Gölünün suyu konvansiyonel sistemlerle arıtabilecek özelliğe sahip bir sudur. Yani bunun anlamı şudur. Suya hiçbir şekilde suyun doğal özelliğini bozacak, mineral değerini değiştirecek hiçbir ilave katkı kesinlikle yapılmaz. Sapanca Gölünün suyuyla ilgili olarak biz ne Maltepe’de ki arıtma tesisimizde ne de açılışını kısa süre sonra yapacağımız Hızır İlyas Tepesinde ki tesiste hiçbir şekilde suyun mineral değerini değiştirecek, suyun özelliğini olumsuz etkileyecek, insan sağlığını olumsuz etkileyecek müdahalede bulunmuyoruz. Yani suya kimyasal müdahalede bulunmuyoruz kesinlikle” dedi.
Hızır İlyas Tepesinde bulunan arıtma tesisi ile ilgili bilgiler de veren Keleş, “Genelde Türkiye’ de uygulanan sistem çok geniş alanlarda betonarme binalar ve havuzlar yapılarak uygulanan sistemlerdir. Bizim geliştirmiş olduğumuz bu sistem konvansiyonel bir arıtma sisteminin yani Türkiye’de ve dünyada uygulanan konvansiyonel arıtma sistemlerinin bütün özelliklerini taşımakla; beraber o sisteme göre çok daha artı özellikler taşıyan bir sistemdir. Otomasyon bakımından, hijyen bakımından, modüler olması bakımından, daha az alan kaplaması bakımından, daha az enerji harcaması bakımından, insansız çalışması bakımından son derece verimli son derece kullanışlı son derece su kalitesini sağlayıcı bir sistem kullanacağız. Ham su arıtılmış olarak borularla depolara çıkacak. Bu süreçte tamamen otomasyon sistem işleyecek. Hiçbir şekilde insan müdahalesi olmayacak. Bütün sistem bilgisayarlar tarafından kontrol edilecek” diye konuştu.
Hızır İlyas Tepesinde ki su arıtma tesisinde en önemli özelliklerinin tesisin insansız çalışması olduğunu vurgulayan Keleş sözlerini şöyle sürdürdü: “Diğer özellikleri ise daha etkin bir arıtma sağlaması, daha efektif yönetilmesi ve daha kaliteli su üretmesidir. Su da en önemli parametrelerden biri bulanıklıktır. Suyun bulanıklık değeridir. İnsani tüketim amaçlı sularla ilgili yönetmelik de bu 1 olarak ifade edilir. NTU diye bir değer vardır. Bu 1’dir. Şu anda biz onu 0,9’larda veriyoruz şehre yani 1’in altında bir değer ile veriyoruz. Bu tesis faaliyete geçtiği zaman onu 0,5’e düşürmeyi hedefliyoruz. Biz SASKİ olarak suyu; kaynağında, arıtmaya ya da depolamaya kadar olan yolculuğunda, depolamada, arıtma çıkışında, arıtma çıkışından vatandaşın musluğuna kadar olan serüveninde ki yolculuğunda yani bütün bu noktalarda saymış olduğum 5 noktanın tamamında eş zamanlı olarak kontrol ediyoruz.”
Sakarya’ya sağlıklı su sağlamak konusunda ki hassasiyetlerine de değinen Keleş, “Bizim 160 tane depomuzun tamamını senede 2 defa tamamen boşaltır dezenfekte eder ondan sonra su veririz. Sakarya’da şu anda musluktan su içiliyorsa bu anlamda bir güven oluşturulmuşsa bu tesadüfen ve kendiliğinden olan kontrolsüz bir şey değildir. Yani zincirleme bir kontrol söz konusu" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz