SASKİ’nin Kayıp Kaçak Oranına AK Partili Meclis Üyesi Tepki Gösterdi

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin(SASKİ) 2012 yılında tespit ettiği yüzde 31’lik kayıp -...

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin(SASKİ) 2012 yılında tespit ettiği yüzde 31’lik kayıp - kaçak oranı, belediye meclis toplantısında tartışma konusu oldu. AK Parti Meclis Üyesi Adem Alan kayıp kaçak oranının özellikle yüksek gösterilerek bedelinin dürüst vatandaşlara çıkarıldığını söyledi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı meclis toplantısında, Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin(SASKİ) olağan genel kurul toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda ilk olarak SASKİ’nin 2012 yılı faaliyet raporu görüşüldü. 2012 yılında gerçekleştikleri faaliyetleri anlatan SASKİ Genel Müdürü Coşkun Öncel, kurum olarak Samsun’da Atakum, Canik, İlkadım ve Tekkeköy ilçelerinde 84 bin 830 hektar alanda 587 bin 250 kişilik nüfusa hizmet verdiklerini söyledi. Hizmette sorumlu oldukları bölgede içme suyu götürme hizmet oranının yüzde 99 olduğunu söyleyen Öncel “ Kanalizasyon hizmet oranımız ise yüzde 87’dir. Ayrıca yıllara göre abone sayımız artıyor. 2012 yılında 8 bin civarında yeni su abonesi yapılmıştır. Arıtma tesisimizde ise 2012 yılında 44 milyon 682 bin 250 metreküp su üretilmiş ve şehrimize verilmiştir “dedi.

Reklam
Reklam

2012 yılında 184 bin 274 metre içme suyu hattı yenilediklerini açıklayan SASKİ Genel Müdürü Çoşkun Öncel “ İçme suyu yatırım giderleri 2012 yılı içerisinde 10 milyon 362 bin lira olarak gerçekleşti. 2012 yılında 85 km kanalizasyon, 64 km yağmur suyu hattı olmak üzere toplamda 150 km hat döşedik. Yağmur suyu, kanalizasyon ve dere ıslahları ile ilgili 2012 yılında 39 milyon lira para harcandı. İnşaatı devam eden ve yüzde 85 oranında beton kısmı biten atık tesisine 35 milyon lira harcandı. Atık su laboratuvarımızı geçen yıl akredite ettik. Laboratuarımızda Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı’nın bütün kriterlerinin altında içme suyu arıtılıyor. Bütün bu çalışmalarımızı yaparken 6 milyon 500 bin lira bedeli olan 18,5 milyon kilovatsaatlik elektrik kullandık. Ayrıca Türkiye genelinde yer alan büyükşehir belediyeleri arasında içme suyunu en ucuz veren dördüncü kurumuz “diye konuştu.

2012 YILINDA 773 KAÇAK SU TESPİTİ YAPILDI

Açıklamasında SASKİ’nin 2008 yılında yüzde 51 olan kayıp-kaçak oranın 2012 yılında yüzde 31’e indirdiklerini anlatan SASKİ Genel Müdürü Çoşkun Öncel, hedeflerinin yüzde 20 olduğunu açıkladı. Kayıp kaçak oranını düşürmenin zor olduğunu söyleyen SASKİ Genel Müdürü Çoşkun Öncel “2012 yılında 773 adet kaçak kullanım tespit edilmiştir. Kaçak kullanılan 121 bin 729 metreküp suyun maddi karşılığı 790 bin liradır “şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

MECLİS ÜYELERİ, KAYIP-KAÇAK ORANINI ELEŞTİRDİ

Daha sonra konuşan CHP Meclis Üyesi İbrahim Saraç, su konusunda açıklanan kayıp-kaçak oranının hayali olduğunu savundu. AK Parti Meclis Üyesi Adem Alan ise SASKİ’nin kendisine hedef koyduğu yüzde 20’lik kayıp kaçak oranının çok yüksek olduğunu belirterek, Devlet Su İşleri’nde kayıp- kaçak oranının olmadığını iddia etti. Meclis Üyesi Alan “Kayıp- kaçak oranının bedeli dürüst abonelere yüklenmemelidir “diye konuştu.

ERDÖNMEZ'DEN SAHİL TEPKİSİ

Toplantıda gündem dışı söz alan Atakum Belediyesi Başkanvekili Hayri Erdönmez ise Atakum ilçesi İncesu sahilinde çalışan müteahhitlerin çevre katliamına yol açtığını belirterek “Sahilde çalışma sürdüren müteahittler çalıştıkları alanın harfiyatını sahile döküyor. Hatta şantiyelerini sahile kuruyor. Burada tepkiler çığ gibi. Bizler dışarıya kötü örnek oluyoruz. Bu durum çevre felaketi olarak nitelendirilebilir “şeklinde konuştu.

SASKİ MÜDÜRÜ ÖNCEL, ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ

Meclis üyelerinin eleştirilerine cevap veren SASKİ Genel Müdürü Çoşkun Öncel şunları söyledi; “Kayıp- kaçak oranını düşürmek gerçekten zor bir iştir. Türkiye’de su konusunda kayıp kaçak ortalaması yüzde 50’dir. Kimsenin elinde sihirli değnek yok hemen, kayıp-kaçak oranı aşağıya düşürelim. Bizler kayıp-kaçak oranını yılda ancak birkaç puan indirebiliyoruz. Yerin altını kurum olarak bizde dahil hiç kimse bilmiyor. Alt yapı çalışmalarında genelde her çalışmada boru patlıyor. Her yaz 150 arasında arızaya bakıyorum. Buradan kaçan su tahmin bile edilemez. "

Reklam
Reklam

Ayrıca toplantıda gümden dışı söz alan Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin, ilçede yer alan derelerin denize ulaşmaması konusunda tek sorumlu kurumun Karayolları 7.Bölge Müdürlüğü olduğunu öne sürdü.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: