Satışı durdurldu: Çiftçi kara kara düşünüyor

Nitrat içeren gübre çeşitlerinin bombalı eylem saldırılarında kullanılması nedeniyle yasaklanması çiftçiyi kara kara düşündürüyor.

Bombalı eylem saldırılarında ve yüksek tesirli patlayıcı yapımında etken madde olarak kullanılan amonyum nitratlı gübrelerin satışı yurt genelinde durduruldu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri Gaziantep’te 107 adet gübre satış bayisindeki amonyum nitrat gübrelerinin stoklarını sayarak, gübre satışının ikinci bir emre kadar yasaklandığını bayilere bildirdi. Bayilerdeki gübre stoklarını belirleyen ekipler, gübreleri işletmelere ‘yediemin’ olarak teslim etti.

"67 TON GÜBRE ELİMİZDE KALDI"

Reklam
Reklam

Bakanlıktan gelen talimat üzerine elindeki 67 ton amonyum nitrat gübresinin satışının durdurulduğunu ve bu şekilde mağdur olduğunu belirten zirai ilaç gübre bayi sahibi Abuzer Kılıç, “Bana göre bu geç kalmış bir uygulama. Çünkü bu tür olaylar 2 yılı aşkın süredir var. Daha önceden bizdeki satışını değil de fabrikalardaki üretimi durdurulabilirdi. İthalat ve üretim yasaklanır ve alternatif çözümler aransaydı, bu 2 yıl içinde biz gübre bayileri de elimizdeki tonlarca gübreyi satmış olurduk. Ve stoklarda gübre kalmadığı zaman ise fabrikalardan yasalara uygun alternatif üretilmiş gübrelerden alırdık’’ dedi.

ÇİFTÇİLER KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

Yapılan bu uygulama ile çiftçilerin de zor durumda kalacağına dikkat çeken Kılıç, “Şu anda tam pamuk ve sebze sezonu, nitrata çok ihtiyaç var. Bu ihtiyacı da üre ve amonyum sülfat gibi kimyasallarla karşılayacağız’’ diye konuştu.

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ: KALİTE VE REKOLTEDE DÜŞÜŞ YAŞANACAK
Nitrat içeren gübre çeşitlerinin terör olaylarında kullanılması nedeniyle yasaklanmasının ardından ziraat mühendisleri, tarım ürünlerinde yarı yarıya kalite ve rekolte düşüşü yaşanacağını açıkladı. Gübre uzmanları ise çözümün, amonyum nitrat üreten fabrikaların çeşitli karışımlarla ürünün patlayıcı özelliğini azaltabileceğini, potasyum nitratın da zaten büyük patlayıcı özelliği olmadığı için ilerleyen günlerde satışının serbest hale gelebileceğini anlattı.

Reklam
Reklam

Yüzde 28'den fazla nitrat formunda azot içeren gübrelerin yasaklanmasıyla birlikte amonyum nitrat ve potasyum nitrat gibi tarım hayatının önemli bileşenleri geçici olarak rafa kalktı. Gübre uzmanları, çözümün ilk etapta amonyum nitrat ithalatının yasaklanması olduğuna işaret ederek, amonyum nitrat fabrikalarının da kalsiyum karışımlarıyla bu ürünün patlama oranını düşürebileceğini anlattı. Potasyum nitratın ise önemli bir patlama özelliğinin bulunmadığına dikkat çeken uzmanlar, ilerleyen günlerde bu yasağın kalkacağını beklediklerini anlattı.


İNCE: “KÖY BAKKALINDA BİLE GÜBRE SATILIYOR”

Ziraat Mühendisi Saim İnce ise bitkinin gelişmesi için olmazsa olmaz maddenin azot olduğunu, nitratın ana maddesinin de azot olduğunu kaydetti. Amonyum nitratın kullanılmaması halinde büyük verim kayıpları olacağını vurgulayan İnce, gübre satışlarının da denetimsiz sürdüğünü dile getirdi. Zirai gübre satıcılarının sadece yüzde 15 civarı olduğunu bildiren İnce, köy bakkallarında bile bu ürün satıldığı için denetimin zor olduğuna vurgu yaptı. Tarım bileşenleri, il müdürlükleri, ziraat mühendisleri odaları ile ziraat odalarının koordineli bir şekilde doğru projeler geliştirmesi gerektiğinin altını çizen İnce, bir an önce bu birleşmenin sağlanması gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

“YARI YARIYA KALİTE VE REKOLTE KAYBI OLUR”

Türkiye'de tarımın zaten eksik üretim kaynaklı problemleri olduğunu kaydeden Saim İnce, çiftçinin alternatif bir gübre kullanamayacağını savundu. İnce, Trakya'da ayçiçeği, Konya'da buğday, Adana'da pamuk, buğday, narenciye ve mısır gibi ürünlerde yarı yarıya rekolte ve kalite kaybı yaşanacağını anlattı.İHA