Satranç Turnuvasında genç sporcular yarıştı

Çatalca Belediyesi 13. Erguvan Festivali bu yılda da geniş yelpazede düzenlenen etkinliklerle başladı

Çatalca’da düzenlenen etkinliklerin ilki ise genel zekâ, kendi kendini kontrol ve analitik yeteneği geliştiren satranç turnuvasıydı.

Çatalca’da satranç sever minikler buluştu. Çatalca Belediyesi, Türkiye Satranç Federasyonu ve Beykent Satranç Eğitim Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği satranç turnuvasına İstanbul’un farklı ilçelerinden minikler katılırken, Tekirdağ, Çorlu gibi Trakya’nın da farklı yerlerinden ve de Antalya’dan katılımcılar oldu. İki farklı kategoride düzenlenen turnuvada 9 yaş altı klasmanında 29 sporcu, 12 yaş altı klasmanında da 17 sporcu olmak üzere toplamda 46 minik sporcu kupa için mücadele etti. Çatalca Nazım Özbay Kültür Merkezi arkasında bulunan Rüzgarlı Bahçe mesire alanında düzenlenen turnuvada sporcular arasında tatlı bir rekabet yaşanırken, aileler ise çocuklarının müsabakalarını hem heyecanla izlediler, hem de doğasıyla, temiz havasıyla bir cennet olan Çatalca’da yeşilin içinde piknik yapma fırsatını yakaladılar. Turnuva direktörü Zeki Sarıkavak yaptığı konuşmasında küçük sporculara sıkça centilmen olmaktan bahsetti. Sarıkavak, ‘Önemli olan yarışta galip gelmek değil, centilmence yarışmak’ dedi. Küçük sporcular da kazanan tarafı her defasında tebrik etmeyi eksik etmedi. Alanda gün boyu hem yarış, hem spor, hem de eğlence vardı.

Reklam
Reklam

7 Temmuz Cumartesi günü başlayan turnuvada ilk önce elemeler gerçekleştirildi. 8 Temmuz Pazar günü ise üst turların müsabakaları yapıldı. Satranç turnuvasına gelerek, yetkililer ile görüşme yapan Belediye Başkanı Cem Kara da sporcular ve ailelerine ev sahipliği yaptı. Turnuvanın sonunda bir konuşma yapan Başkan Cem Kara, Çatalca’ya gelen tüm misafirlere hoş geldiniz diyerek konuşmasına başladı. Çocukların Türkiye’nin geleceği olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Cem Kara, “Anadolu’da ve Çatalca’da yıllarca öğretmenlik ve idarecilik yaptım. Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacak olan çocukları burada ağırlamak ve kişisel gelişimlerine ve eğitimlerine katkı sunmaktan gerçekten gurur duyuyorum” dedi.

Çatalca’yı da gelen misafirlere anlatan Başkan Cem Kara, İstanbul’un akciğeri olarak Çatalca’yı göstererek, İstanbul’un suyunu Çatalca’nın sağladığını ifade etti. Büyük şehrin yanında nefes alınacak bir ilçenin Çatalca olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Cem Kara, “Çatalca gelişiyor ama gelişirken de kendisini koruyor. 15 milyon nüfuslu İstanbul’un suyu Melen’den ve Çatalca Istıranca derelerinden gelmektedir” dedi. Çatalca’nın tarihi hakkında da kısa bilgiler veren Belediye Başkanı Cem Kara, “1924 ve 1926 yılları arasında vilayet yani il olarak statü kazanmış olan Çatalca’da Türkiye’nin ilk ve tek Mübadele Müzesi bulunmaktadır. Önümüzdeki yıllarda ilçemizde bulunan tarihi evleriyle Safranbolu, Beypazarı gibi olacağını göreceksiniz. Tarihi evlerin yanı sıra Çin Seddi gibi dünyanın 3. büyük surları, Anastasios Surları da ilçemizde bulunmaktadır. Surlar ile beraber, bugün İstanbul’da bulunan su kemerleri de Saray’dan başlayıp ilçemiz sınırları içerisinden geçerek, İstanbul’a gelmektedir. Büyük bir tarihi bünyesinde barındıran Çatalca gelecekte de korunacak bir bölge olacaktır. İlçemizde gökdelen, plaza gibi büyük binalar, yeşilin, doğanın siluetini bozacak olan yapılar olmayacak, İstanbul’un yaşanacak ilçesi Çatalca olacaktır” dedi.

Reklam
Reklam

Çatalca’nın tanıtımını yapan Belediye Başkanı Cem Kara ardından satranç sporcularına yönelik olarak, “Bizim için birinci olan değerli diye bir anlayış yok. Burada herkes değerlidir. Yenen de değerlidir, yenilen de. Çünkü hepiniz gelecek için, ülkenin aydınlığı için değerlisiniz. Burada dostluğunuz ve arkadaşlığınız, toplumsal bağınız gelişiyor. Ben yenildim, ben hep yeniliyorum diye sakın düşünmeyiniz. Yenilmenizden, hata yapmanızdan ders çıkarmalısınız” dedi. Eğitimini özgürce almış çocukların ülkeyi ileriye taşıyacağını söyleyen Başkan Cem Kara, “Türk insanının ne kadar zeki olduğunu bundan yıllar önce Mustafa Kemal Atatürk söylemiştir. Buradaki çocuklarımız ve tüm ülke çocuklarımız, eğitimlerini özgürce aldıklarında, gelecekte ne terör olur, ne ekonomik sıkıntı olur. Testler, sınavlar için hazırlanan çocuklarımızı a, b, c, d; ortaöğretimde ise a, b, c, d ve e şıklarının doğrusunu bulması için yarıştırıyoruz. Bu eğitimin bir ölçüsü olamaz. Çocuklarımız sorarak, sorgulayarak yetiştirilmeli ve yetenekleri keşfedilmelidir. 25 yıllık öğretmenlik hayatımda bu yanlış eğitim sistemini düzeltmeye çalıştım ancak değişen bir şey olmayınca da siyasete atıldım. Şu anki eğitim sistemi yarıştırmaya ve baskıya dayalı. Oysa çocuklarımızı özgür düşünce içinde yetiştirip yarıştırmadan eğitmeliyiz. Siz çocuklar bizim geleceğimizsiniz. Burada birinci olmak veya yenilmek önemli değil, önemli olan medeni cesarettir. İnanıyorum ki Türkiye sistemini bulacak ve bir gün hepimiz günlük başarılarımızdan sıyrılarak doğru yolu bulacağız. Biz sorgulayan, özgür, aydın ve güler yüzlere her zaman açığız.” dedi.

Reklam
Reklam

Böyle güzel sporculara ve ailelerine ev sahipliği yapmanın büyük bir onur olduğunu belirten Başkan Cem Kara, “İlçemizin kapıları size sonuna kadar açıktır ve bugün başlayan Erguvan Festivali’ne de davetlisiniz. Festival dışında da piknik için de Çatalcamıza davetlisiniz, belediyede bulunduğumuz süre içerisinde çay, kahve içmek için bile olsa Çatalca Belediyesi’ne de davetlisiniz. Bilgi ve birikimimi sizlere sunmaktan, sizlerle paylaşmaktan gerçekten büyük gurur duyarım” dedi.

2 gün boyunca süren turnuva toplam 6 tur oynanarak 2. günün sonunda kazananlar belli oldu. 9 Yaş Altı grubunda; Angün Batu birinci, İhsan Serdar Sarıkavak ikinci, Arda Yalçın ise üçüncü oldu. 12 Yaş Altı grubunda ise; Reşid Ali Kekilli birinci, Emir Güler ikinci, Meriç Ünsal Turan üçüncü oldu. Kupa kazanan sporculara kupaları ve madalyaları Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara ve Cumhuriyet Halk Partisi Çatalca İlçe Başkanı Naci Özcan tarafından verildi. Turnuvanın özel ödüllerinde ise; en küçük sporcu olarak Zümra Çelik’e, en centilmen oyuncu olarak da Ahmet Sertkaya’ya verildi. Yapılan ödül töreninde dereceye giren sporculara kupa verilirken diğer tüm sporculara da madalya ve uçurtma verildi. Ayrıca turnuva direktörü Zeki Sarıkavak tarafından Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara’ya katkılarından dolayı bir teşekkür plaketi verildi.

Reklam
Reklam

Ödül töreninin ardından ise bir satranç sporcusunun Belediye Başkanı Cem Kara’ya, “Başkanım bu uçurtmaları burada uçurabilir miyiz?” sorusuna ise Başkanın cevabı, “Burada demokrasiden, insan haklarından bahsederken buna karşı koyar mıyız hiç? Dilediğinizce eğlenin” dedi. Gün sonunda alan uçurtmalarla çok renkli görüntülere sahne oldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz