Satürn Dünya'nın yanından geçseydi

Uzay araçları Cassini ve Voyager’ın verilerini kullanan bir astronomi meraklısı, dev Satürn gezegeninin Dünya’nın yanından geçip gitmesi durumunda gökyüzünde nasıl görüneceğine dair büyüleyici bir animasyon hazırladı. (CİHAN)

Uzay araçları Cassini ve Voyager'ın verilerini kullanan bir astronomi meraklısı, dev Satürn gezegeninin Dünya'nın yanından geçip gitmesi durumunda gökyüzünde nasıl görüneceğine dair büyüleyici bir animasyon hazırladı. (CİHAN)


Yaptığı gerçekçi animasyonlarla sosyal medyada tanınan ‘Yeti Dynamics' adlı kullanıcı, son videosu için NASA bilgi arşivi, Cassini ile Voyager uzay araçlarının çektiği fotoğraflar ve Uluslararası Astronomi Birliği'nin veri tabanından faydalandı.


Buz parçacıklarından oluşan halkaları ile beraber Dünya'dan 9 kat daha büyük olan ve 1,3 milyar kilometre uzaklığına rağmen yeryüzünden çıplak gözle de görülebilen gaz devi Satürn'ün Ay mesafesinden saatte 130 bin kilometre hızla geçişi eşsiz bir görüntü oluşturuyor.

Reklam
Reklam

Animasyondaki verilere göre Satürn, olası bir geçiş sırasında tam bir dolunaydan 150 kat daha fazla ışığı Dünya'ya yansıtabiliyor. Ancak görüntüler sadece "görsel” bir olasılığa vurgu yapıyor.


Çünkü yoğunluğu Dünya'dan 100 kat daha fazla olan Satürn'ün yerçekimi ve yakın bir geçiş sırasında sebep olabileceği fiziksel felaketler es geçilmiş.


Satürn gerçekten bu mesafeden geçiyor olsaydı, Ay'ın Dünya üzerindeki fiziksel etkisinden 200 bin kat daha fazlasını gösterecekti. Animasyonu değerlendiren bilim insanlarına göre, normal şartlar altında dev gezegen asla Dünya'ya bu kadar yakınlaşmayacak.