SAÜ, binalara deprem amortisörü geliştirdi, ilgilenen çıkmadı

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü, deprem titreşimlerinin yapılardaki yıkıcı etkilerinin azaltılmasında kullanılabilecek,...

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü, deprem titreşimlerinin yapılardaki yıkıcı etkilerinin azaltılmasında kullanılabilecek, titreşim emici cihaz (amortisör) geliştirdi. Ancak cihazla ilgilenen çıkmadı.
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden 7 kişilik ekip tarafından 2008 yılında üretilen cihaz gereken ilgiyi görmedi. Cihazla ilgilenen çıkmayınca proje geliştirilip hayata geçirilemedi tozlu raflara kaldırıldı.
"Kontrol Edilebilir Titreşimi Emen Cihazlar" adıyla geliştirilen projede manyetik etkili titreşim emici (sönümleyici-damper) cihazın, deprem titreşimlerinin yapılardaki yıkıcı etkisini azaltmaya yönelik olarak tasarlanmıştı. Türkiye’de bir ilk olan proje araç koltuklarında denenmiş cihazın yüzde 70 oranında titreşimleri azalttığı belirlenmişti.
Özellikle hastane gibi hayati önem taşıyan binaların altına kat aralarına yerleştirilebilecek cihaz deprem anını algılayabiliyor ve yerleştirilen mikro işlemciden aldığı komutla saniyenin binde 1–2′si gibi bir sürede sönümleyici önlemini alma mantığına dayanıyordu. Projeye göre bu şekilde binalar deprem titreşimlerinden daha az etkileniyordu.
Makine Mühendisliği bölümü yetkilileri ise cihazın binalarda kullanılmasıyla ilgili hiç kimsenin aramadığını, cihazın nasıl bir şey olduğunu bile soran çıkmadığını belirterek, "Eğer destek verilseydi güvenli binalar meydana getirme konusunda önemli bir mesafe alınabilirdi." açıklamasını yaptı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz