Saü Hukuk Fakültesi Törenle Açıldı

Bu yıl ilk defa öğrenci alan Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Hukuk Fakültesi için öğretim üyeleri, öğrenciler...

Bu yıl ilk defa öğrenci alan Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Hukuk Fakültesi için öğretim üyeleri, öğrenciler ve hukuk camiasından konukların katılımıyla bir açılış töreni düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen törene SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’la birlikte TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Engin Yıldırım, Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Cemil Kuyu, Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta, Sakarya Barosu Başkanı Nihat Nalbantoğlu, SAÜ Rektör Yardımcıları, öğretim üyeleri, öğrencileri ve veliler katıldı.

Reklam
Reklam

SAÜ için bu hafta mutluluk verici birkaç olay yaşadıklarını söyleyen Rektör Elmas, şunları söyledi: “Bir tanesi eğitim-öğretimi gözden geçirip, yeni sisteme göre eğitime başladık. Dün, meslek yüksekokullarında okuyan 2 bin öğrenciyi Türkiye’ye model olacak bir sistemle; 3+1 modelliyle sanayi ve diğer kamu kuruluşlarına eğitimlerini sürdürmeleri için gönderdik.”

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından çok titiz bir incelemeden geçmelerine rağmen bu yıl Tıp Fakültesi ve Hukuk Fakültesinde eğitime başladıklarını söyleyen Elmas “İnşallah, çok iyi hukukçular, geleceğin hukukçularını yetiştiririz” diye konuştu.

Hukuk fakültesi ders programlarını çağdaş hukuka uygun şekilde düzenlediklerini söyleyen SAÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Kalabalık, yeni hukuk dallarına çok fazla yer verdiklerini, Avrupa ve Amerika’daki hukuk fakültelerinin ders programlarından faydalandıklarını belirtti.

Artık, hukuk fakültesi programlarının 4 yıla sığmadığını vurgulayan Kalabalık, bu konuda şu öneride bulundu: “Hukuk fakültelerini 5 yıla çıkartmak ya da 2 yıllık bir yüksekokuldan sonra bazı temel dersleri aldıktan sonra hukuk fakültesine başlatmamız gerekir.”

Reklam
Reklam

Öğrencilerin iyi bir hukukçu olarak yetiştirmek için çok yönlü, çağdaş bir hukuk anlayışının benimsenmesi gerektiğini söyleyen Kalabalık, “Amacımız, Hukuk Fakültemizde ezberden uzak duran, hukuki sorunları ve uyuşmazlıkları aklın ve vicdanın terazisinde tartabilen gerçek hukukçuları yetiştirmektir” dedi.

Türkiye’nin yakın siyasal tarihinde yaşanan bir takım sorunlarda hukukçuların da çok ciddi payı olduğunu ifade eden Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Engin Yıldırım, şöyle konuştu: “1960 darbesinin yol göstericileri, meşrulaştırıcıları ‘anlı şanlı’ hukuk hocalarıydı. Yani kuru bir hukuk bilgisi, kanun devletine yol açar. Hâlbuki demokrasi ve özgürlüğe, temeli insan haklarına saygılı bir hukuk bilgisi, hukuk anlayışı, hukuk düşüncesi Türkiye’yi ileri demokratik ülkeler seviyesine çıkarmak için şarttır. Bu özelliklere vurgu yapan hukuk eğitimi kesinlikle şarttır.”

12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandumla kabul edilen anayasa değişikliyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı tanındığını hatırlatan Yıldırım, 23 Eylül Pazartesi’nden itibaren Anayasa Mahkemesi tarafından bireysel başvuruların alınmaya başlanacağını söyledi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında temel haklardan bir hakkı kamu gücü tarafından ihlal edilmiş olan her bireyin, tüm yargı mekanizmaları, iç yargı yolları tüketilmesi koşuluyla Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapabileceğini söyleyen Yıldırım, “Ben bu uygulamanın da ülkemizde demokratikleşemeye, birey hak ve özgürlüklerinin geliştirmeye katkı sağlayacağını umuyorum” diye konuştu.

Reklam
Reklam

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ise, hukukun hakkı teslim etmek olduğunu, bunun için yargı sisteminin elinden geleni yaptığını ancak yeterli sayıda hâkim ve savcının olmadığını dile getirdi. Üstün, şunları söyledi: “Hâkim ve savcı sayımız gerçekten az. Her şeyden önce hakkın teslim edilmesi için hâkim ve savcı sayımızın tam olması gerekir.” Almanya’nın 80 milyon nüfusuna karşılık 28 bin hâkim ve savcısı olduğunu Türkiye’nin ise, 75 milyon nüfusu olmasına rağmen bu sayının 12 bin civarında olduğu bilgisini veren Üstün, hâkim ve savcı sayısının en azından 24 bin seviyelerine çıkarılması gerektiğini söyledi. Üstün, “Ne kadar güzel adliyeler yapsak da bu hakkı teslim edecek kişiler; işte, buradaki arkadaşlarımızdır” şeklinde konuştu.

23 Eylül pazartesi günü İnsan Hakları Kurumu’nun da devreye gireceğini söyleyen Üstün, “Bireysel başvuru, yargı kararlarıyla alakalı bir takım bir düzenleme, bir denetim olacak; İnsan Hakları Kurumu ise yürütme içerisindeki, yürütmenin bir takım işlemlerine bakacak” dedi.

Reklam
Reklam

Törende birer konuşma yapan Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta, Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Cemil Kuyu ve Sakarya Barosu Başkanı Nihat Nalbantoğlu, öğrencilere tavsiyelerde bulunurken, Hukuk Fakültesinin Sakarya hukuk camiasına faydalı olması temennisinde bulundular.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz