SAÜ Rektörü Elmas: Deprem geçirmiş bölgelerdeki betonarme yapılar yıkılmaya aday

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Van’da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin özellikle deprem...

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Van’da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin özellikle deprem geçirmiş bölgelerdeki betonarme yapıların yıkılmaya aday yapılar olduğunu bir kere daha gösterdiğini belirtti.

Elmas, yaptığı yazılı açıklamada, Van’da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. 1998 yönetmeliği öncesi yapılmış binaların depremden sonra yıkılmaya aday olduğunu dün gece meydana gelen depremin ortaya koyduğunu ifade eden Elmas, “Çünkü betonarmede kılcal çatlaklar meydana geldiğinde deprem yükü taşıma kapasitesi hemen hemen yarıya düşer, bir de buna 1998 yönetmeliği öncesi yapılmış olması eklenince sonuç kaçınılmaz olur. Bu durum 1999 depremini yaşayan bölgelerde de aynıdır. Edremit ilçesinde orta büyüklükteki depremi bağımsız olarak düşündüğümüzde bu büyüklükte bir depremin hasara ve can kaybına neden olmaması gerekir. Ancak 25 binanın yıkıldığı ve ölenlerin olduğu görüldü. Bu durum özellikle deprem geçirmiş bölgelerdeki betonarme yapıların yıkılmaya aday yapılar olduğunu bir kere daha göstermiştir." dedi.

Reklam
Reklam

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, 17 Ağustos 1999 depreminde yıkılmayan çok sayıda yapının 12 Kasım’da Düzce'de meydana gelen küçük bir depremde yıkıldığını anımsattı. Elmas, şunları ifade etti: "Dün gece Edremit’te meydana gelen depremin burada hasar meydana getirmeyip depremde hasar görmüş Van merkezde binaları yıkması aynı durumun göstergesidir. Çünkü betonarmede kılcal çatlaklar meydana geldiğinde deprem yükü taşıma kapasitesi hemen yarıya düşer, bir de buna 1998 yönetmeliği öncesi yapılmış olması eklenince sonuç kaçınılmaz olur. Bu durum 1999 depremini yaşayan bölgelerde de aynıdır. Son depremde yıkılan 25 binanın 22 sinde kalınmadığı, otelin ise 4 kişilik teknik ekiple incelendiği ifade edilmektedir. Binaların güvenli olup olmadığının nasıl belirleneceği 2007 deprem yönetmeliğinde açıkça belirlenmişken, gözlemsel olarak önceki yönetmeliğe göre yapılmış binalara depreme karşı güvenli oturulabilir demek bir cehalet ve cesaret işidir."

Ülkedeki deprem sorununun çözümü konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının hayati önem taşıdığını vurgulayan Elmas; "İnsanlar yönetmeliğe uygun olmayan evlerde sorumsuzca oturmaktadır. Deprem bölgelerindeki yapıların yönetmeliğe uygun duruma getirilmesinden başka seçenek yoktur. Üniversite olarak 1999 depreminden on gün sonra yayınladığımız raporda bu durumu açıkça ve sıklıkla belirtmiştik. Bu sonuca bu kadar geç kalmamızda yıllarını, depremin yeri zamanı ve tahmini gibi konularla oyalayan bilim adamlarının da rolü vardır. Bu durum işin esasına yönelmeyi geciktirmiştir." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz