Savaş için değil barış için gidiyoruz

Ankara (AA)- Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Lübnan'a gönderilecek barış gücünün angajman kurallarını belirleyen belgeyi şeffaflık
çerçevesinde kendilerinin verdiğini belirterek, Türk askerinin bölgeye "savaşmak için değil sadece barışı korumak için gideceğini" söyledi.

Bakan Gül, NATO'nun Afganistan'daki Yüksek Sivil Temsilciliği görevini tamamlayan Hikmet Çetin'i kabulünden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Basında yer alan angajman kuralları belgesine ilişkin soru üzerine Gül, şunları kaydetti: "Bu belgeleri biz verdik aslında, herkes şeffaf bir şekilde görsün diye... Bunları eğer dikkatli şekilde okursanız, çok yanlış yansıtıldığını göreceksiniz... Tabii ki asker gidiyor, tabii ki asker silahlı olacaktır, tabii
ki askere karşı herhangi bir saldırı söz konusu olursa, askerin görevini yapmasına mani bir şey olursa tabii ki asker kendini koruyacaktır..."

Reklam
Reklam

Gül, angajman kurallarının tamamıyla bununla ilgili olduğunu söyleyerek, "Eğer o dokümanları çok dikkatli bir şekilde okursanız, bunların bugün söylendiği gibi, bazı gazetelerde görüyorum, o şekilde olmadığını göreceksiniz" dedi.Bölgeye gidecek olan askerin mutlaka bir tarifinin olması gerektiğini belirten Gül, bu tarifi şöyle aktardı:
"Nasıl silah taşıyacağıyla ilgili tarifi olacaktır. Hangi şartlar altında silahını kullanabilir, bütün bunlar vardır. Bunlar Kosova'ya giden asker için de geçerlidir, Afganistan'a giden için de Bosna'ya giden için de geçerli olmuştur. Bunlar BM'nin çok detaylı bir şekilde ortaya çıkardığı kurallardır. Ama yine kararda da açıkça söz konusu olduğu gibi, bugün göndereceğimiz tezkerede de açıkça yazılacağı gibi, oradaki herhangi bir silahlı gücün silahlarının toplanması gibi bir işlev olmayacaktır."

Dışişleri Bakanı Gül, bu kuralları "gayet açık ve şeffaf bir şekilde, toplum bilgilensin diye onlardan isteyen siyasi partilere verdiklerini" ifade ederek, belgelerin detaylı bir şekilde okunması durumunda Türk askerinin bölgeye "savaşmak için değil, sadece barışı korumak için gideceğinin görüleceğini" kaydetti.

Reklam
Reklam

"Şüphesiz ki askerin gerektiğinde kendini koruma yetkisinin de olması gerekir. Eğer bu olmazsa siz gönderdiğiniz askeri tehlikeye sokarsınız" diyen Gül, bugün gazetelere yansıyan "süngü savaşı yapılacak" türü haberlerin meselenin özünü yansıtmadığını belirtti.