Savaş olmazsa seçim var

Türkiye Suriye ile savaşa girmezse erken seçim yolda.

Seçim tarihini öne alacak plana göre gelecek yıl Ekim de yerel seçimlerle birlikte genel seçimler var. Peki Urfa'da ne olur?

Gerekçe şu: 2014 Ağustos ayında yapılması beklenen Cumhurbaşkanlığı seçimi ile bu seçimden hemen önce Mart 2014’de yapılması planlanan yerel seçimlerin, birbirini etkilememesi… Ülkenin de 8 ayı bulacak bir seçim atmosferinde tutulmaması.

ÜÇ SEÇİM BİRDEN

Ama bu durum da, Türkiye’nin her yıl seçime gitmesine neden olacak. 2013’te belediye, 2014’te cumhurbaşkanlığı, 2015’te ise milletvekili seçimleri…

Reklam
Reklam

Anayasa’nın 127’inci maddesine göre, genel seçiminden önceki veya sonraki bir yıl içinde yapılacak belediye seçimi birleşebiliyor. 2015 Haziran ayındaki genel seçimi erkene alıp, yerel seçimle birlikte yapmak mümkün: Hatta genel seçimi 2014 Ağustos ayına alıp, Cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte, 3 sandık bile konabilir.

Bunun için Anayasa değişikliğine de gerek yok. Ama yerel seçimleri erkene almak için mutlaka anayasa değişikliği gerekiyor. Referandumsuz değişiklik için de, en az 367 oy şart ve iktidarın sandalye sayısı buna yetmiyor.

HERŞEY O DAVAYA BAĞLI

2015 milletvekili genel seçiminde üç dönemini dolduran Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra iktidar partisinin ağır topları da tüzük değişmezse, milletvekili adayı olamıyor.

Erdoğan 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlanıyor. Üç dönemi dolduran çok sayıda bakan ve milletvekili de yerel seçimlerde büyükşehir belediye başkan adaylığını düşünüyor.

ŞANLIURFA'DA DENGELER DEĞİŞEBİLİR

Kongrede Numan Kurtulmuş Teşkilatlardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olması planlanıyor. 3 dönemdir Milletvekili olan Yahya Akman'ın ise Birecik Belediye Başkanlığında adı geçiyor. Bakan Faruk Çelik ise Bursa'yı istiyor. Eğer Şanlıurfa'dan Belediye Başkanı olursa Fakıbaba ise Milletvekili olacağı kulislerde konuşuluyor. Diğer milletvekillerinin ise 3 dönemi doldurmadığından bir dönem daha aday gösterileceği belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısının önünde Urfa ile ilgili bir anket var. Fakıbaba'nın açık arayla önde olduğu anket sonuçları Ak Parti'yi düşündürüyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz