Savaş suçlusu Vlahoviç Bosna Hersek'te

İspanya, yaklaşık 5 ay önce yakaladığı, Bosna savaşı (1992-1995) sırasında soykırım yapmakla suçlanan Karadağlı Veselin Vlahoviç'i Bosna-Hersek'e iade etti.

Bosna-Hersek Savaş Suçları Mahkemesi Sözcüsü Boris Grubeşiç, resmi haber ajansı FENA'ya yaptığı açıklamada, Vlahoviç'in Bosna'ya iadesinin gizli tutulduğunu ifade etti. Vlahoviç'in kiralanan özel uçakla İspanya'dan Bosna-Hersek'e gece getirildiğini belirten Grubeşiç, iade konusunda sorun yaşanmadığını kaydetti.

Vlahoviç'in iadesini Bosna Hersek'in yanı sıra Karadağ ve Sırbistan'ın da istediğini söyleyen Grubeşiç, İspanyol hükümetinin dün Vlahoviç'i Bosna Hersek'e iade etme kararı aldığını ve kısa sürede savaş suçlusunu iade ettiğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Savaş sırasında Saraybosna'nın Grbaviça semtinin Çetniklerin kontrolüne geçmesinin ardından, kadın ve çocuklara uyguladığı şiddet ve işkenceden dolayı ''Grbaviça canavarı'' olarak adlandırılan Vlahoviç, soykırım yapmakla suçlanıyor.

1998 yılında Karadağ'da hırsızlık yaptığı gerekçesiyle yakalanan ve 3,5 yıl hapis cezası alan Vlahoviç, 2001'in haziran ayında Podgoriça yakınlarındaki cezaevinden kaçmış, yaklaşık 5 ay önce İspanya'da yakalanmıştı.