WASHİNGTON (İHA) - Irak'a ABD öncülüğünde yapılması beklenen müdahalenin, bu ülkenin, halen çok miktarda petrol atıkları altındaki ve Körfez şavaşının henüz giderilemeyen kötü tesirleri içindeki Körfez sahillerinde yeni bir çevre felaketine yol açacağı bildirildi. Çevreciler, sivil can kayıplarının yanında çevrenin de savaşın bir başka kurbanı olacağını kaydettiler.
Dünya Kaynakları Enstitüsü adındaki çevreci kuruluşun başkanı Jonathan Lash, "Saldırı olması halinde Saddam yeni bir çevre felaketine yol açabilir" dedi.
Lash, 1990 Kuveyt işgalindeki ihtilafın kısa sürede sona erdirilmesine rağmen savaşın çevreye verdiği tahribatın daha yeni yeni giderilmeye başlandığına dikkat çekti.
SADDAM'IN "DÜNYAYI YAKMA POLİTİKASI" GÜTMESİNDEN KORKULUYOR Amerikan istihbarat yetkilileri de geçen hafta yaptıkları açıklamada, 1991 senesindeki savaşta olduğu gibi Irak'ın, yenilgi halinde "dünyayı yakma" politikası güdebileceğinden endişe edildiğini dile getirdiler. Körfez savaşında Irak ordusu Kuveyt'i terkederken 732 petrol sahasını ateşe vermiş ve bununla dünya petrol tüketiminin yüzde 10'u nisbetinde, günde 6 milyon varil petrol yanmış, atmosfere de 500 milyon ton karbon bırakılmıştı. Yangın dolayısıyla, İran ve diğer komşu ülkelerdeki binlerce kilometrelik alanda tarlalardan alınan mahsüllerde is, yağ kalıntıları, sülfür ve diğer asitler bulunmuştu.
ABD Milli Okyanus ve Atmosfer İdaresi tahminlerine göre Irak ordusu ayrıca 8 milyon varile yakın petrolü de savaş sırasında Hint Okyanusu'na bıraktı. Denizlerde ekosistemi etkileyen kalın petrol tabakasının 25 bin kuşun ölümüne yol açtığı ifade ediliyor.
Lash, ABD ve müttefiklerinin nihayette savaşa karar vermesi halinde, 1991'deki çevre felaketlerinin tekerrür etmemesi için petrol sahalarının kontrol altına alınmasına öncelik vermelerini ve çevreye verilecek zararları asgariye indirecek tedbirler almalarını istedi.