Savaşın En Karanlık Yüzü Savaş Tutsakları Hakkında 23 İlginç Bilgi

Savaş ölüm demektir.... Sonunda yüzlerce, binlerce, bazen milyonlarca ölüm getirir gittiği yerde... Ama bir tarafı var ki ölmeyi diletebilir kimilerine. Yakın tarihten, savaş esirleri hakkında 23 ilginç gerçek ile karşınızdayız.

  1. Amerika Hiroşima'ya atom bombası attığında sadece düşmanlarını yok etmedi. Orada bulunan 23 Amerikalı savaş esiri de öldü.

  2. Vietnam'ın elinde esir bulunan Amerikan askeri Jeremiah Denton, zorunlu olarak çıkartıldığı kamera karşısında röportaj yaparken, gözleri ile mors alfabesini kullanarak "işkence" dedi.

Buyurun; videosu da bu...

Reklam
Reklam
  1. II. Dünya Savaşı'nda esir düşen İngiliz askerler "arsızlıkları" ile nam salmıştı. Çeşitli yöntemlerle (rüşvet, vaat vs.) başlarındaki korumaları kandırıp sahte raporlar alıyorlardı.

  1. Çok dramatik bir olay.... II. Dünya Savaşı'nda esir düşen Macar asker, bir Rus tımarhanesinde bulunup evine yollandı lakin olaydan seneler sonra; 2000 yılında...

  1. 1944 yılında, dünya tarihindeki en büyük hapisten kaçış hikayelerinden biri gerçekleşti. Avustralya esir kampından yüzlerce Japon tutsak kaçtı.

Reklam
Reklam

  1. Japonlar Avustralyalı askerlerin çok zayıf karakterli olduklarını düşünürdü. Niye mi? Çünkü Japon esirlere çok iyi bakıyorlardı (!?)

  1. Bir İngiliz savaş esiri, savaş zamanı tutulduğu bir kampa 60 yıl sonra gittiğinde tam anlamıyla şok oldu. Kamp zamanı yanından bir an olsun ayırmadığı radyosu hala oradaydı.

  1. II. Dünya Savaşı'nda esir alınıp İngiltere'ye gönderilen Alman rütbeliler lüks içinde ağırlandı. Rahat rahat takılırken bilmedikleri bir şey vardı; İngilizler tarafından dinlendikleri :)

Reklam
Reklam

  1. İngiliz asker Horace Greasley alıkonulduğu esir kampından sayısız kere kaçtı ve sonrasında kampa geri döndü. Çünkü kampın müdürünün kızına aşıktı...

  1. ABD'de tutulan Alman savaş esirlerinin büyük bölümü çok beğendikleri için Amerika'ya geri döndü ve orada yaşamaya başladılar.

  1. Bilimi çocuklara sevdiren adam olarak bilinen Bill Nye'nin babası Japonya'daki esir kamplarından birinde tutuldu ve kampta enlem hesabı için güneş saatleri yaptı.

Reklam
Reklam

  1. Japonya'daki esir kamplarında tutulan tutsaklar gaz çıkardıkları zaman imparator heykelinin önüne gidip eğilerek (özür mahiyetinde) selam verirlerdi.

  1. İngiliz Asker Robert Campbell tutulduğu kamptan ölmek üzere olan annesini görmesi için serbest bırakıldı. Annesini gördükten sonra geri döndü. Yoksa beraber tutulduğu arkadaşları öldürülecekti.

  1. II. Dünya Savaşı sırasında mahkumlarla beraber esir tutulan Judy adlı köpek, mahkumları koruduğu için idam cezası aldı ama kamptan kaçtı. Savaştan sonra bulundu. Madalya verildi

Reklam
Reklam

  1. Hitler, Yunanlı direnişçilerden davalarına olan inançlarından o kadar etkilendi ki sonrasında birçok Yunan savaş esirini serbest bıraktı.

  1. 1970 ve 1973 arasında Mısır'daki cezaevinde tutulan 4 İsrailli savaş askeri Hobbit'i ingilizceden ibraniceye çevirdi. O çeviri hala en iyi ibranice çeviri olarak kabul edilir.

  1. Colditz kalesinde tutulan İngiliz savaş esirleri tünel kazarak kaçmaya çalıştı fakat tünel bir Alman subayın şarap mahzenine çıktı. Şarapları içip, şişeleri idrarları ile doldurup raflara dizdiler

Reklam
Reklam

  1. Franz Von Werra adlı Alman asker sürekli kaçmaya çalıştığı için Kanada'ya sürüldü. Yılmadı, Kuzey Amerika'ya oradan da Avrupa'ya kaçtı. Savaşa tekrar dahil oldu.

  1. Müttefikler esirleri taşıyan Alman uçaklarını taciz ederek İsviçre'ye inmelerini sağladılar. Sebebi; İsviçre savaşta tarafsız olduğu için esirler serbest bırakılmak zorundaydı.

Reklam
Reklam

  1. 2 taraf da bazen savaş esirlerini bırakıyordu. Yukarıda bahsettiğimiz Franz Von Werra Almanya'ya geri döndüğünde, müttefik askerlerine daha iyi bakılmasını sağlamıştı.

  1. Kore Savaşı'nda esir düşen John Thornton hücresinde "hayali bir bisikleti ile tur attığı için" hücre cezası aldı. Çünkü hücrede bisiklet kullanmak yasaktı (?!)

Reklam
Reklam

  1. ABD'li bir oyun kartı şirketi suya batırılınca kaçış rotaları ortaya çıkan oyun kartları geliştirdi. Bunlar Noel'de Almanya'da tutulan esirlere dağıtıldı.

  1. II. Dünya Savaşı bittiğinde Kanada'da tutulan esirler buradan ayrılmak istemediler çünkü onlara kendi ülkelerinden daha iyi bakılmıştı.