Savaşın Irak'taki psikolojik etkileri

BAĞDAT (İHA) - Irak'ta yıllar süren savaşın ve direnişin bedeli, mezarları olduğu kadar akıl hastanelerini de doldurdu. İran-Irak savaşında esir düşen ve yıllar sonra ülkelerine dönen Irak askerleri Er Reşat Akıl Hastanesi'nde tedavi edilirken, bunlara, 2003 Nisan ayındaki işgal ve sonrasında başlayan direnişin kurbanları da katılmaya başladı. Irak'ın en büyük akıl hastanesi olan Er Reşat Hastanesi'nde kadın ve erkek toplam bin 100 kişi bulunuyor. Kadın hastaların oranı ise yüzde 35.

1949 yılında yapılan ve son İşgalle birlikte yaşanan yağma olaylarında hastalarının tamamı kaçan Er Reşat Hastanesi, bugün, geri gelen bu hastalarıyla birlikte binin üzerinde hastaya hizmet veriyor. Kadın ve erkeklerin ayrı bölümlerde tedavi edildiği hastanede tedavi gören erkek hastaların büyük bölümü ise, İran-Irak savaşında esir düşen ve yıllar sonra Irak'a gelen askerler. Er Reşat Hastanesi Genel Müdürü Muhammed El Habbubi, hastanede ileri derecede akıl kaybı olan hastaların diğer erkek ve kadınlardan başka bir bölümde tutulduğunu belirterek, "Bazı hastaların ailesi gelmiyor, çoğunun savaş ve direniş sırasında yakınlarının öldüğünü tahmin ediyoruz. Bu da hastaların iyileşmesi sürecini uzatıyor, tedaviyi güçleştiriyor" dedi.

Reklam
Reklam

Hastanede, hastaların meslek sahibi olabilmeleri için terzihane, resim bölümü ve marangoz atölyeleri açtıklarını söyleyen Habbubi, "Hastalar buralarda da vakit geçiriyorlar. İran-Irak savaşında İran'a esir düşen ve sonra serbest bırakılanların çoğu burada. Irak halen 20 yıl önceki savaşın sıkıntılarını çekiyor. Savaşın asıl etkisi ise çocuklar üzerinde. Gözleri önünde yakınları öldürülüyor, asıl problem onların tedavi edilmesi. Ancak çocuk bölümü olmadığı için onlara sadece ilaç verebiliyoruz ve gönderiyoruz. Gelecekte asıl sıkıntıyı bu çocuklardan çekeceğiz. Savaş sırasında bu hastane yağmalandı. Bütün hastalar dışarı çıktılar. Daha sonra vatandaşlar, polis, aileleri ve din adamlarının yardımlarıyla hastalar tekrar toplanıp tedavilerine başlandı. Savaştan sonra en iyi desteği Kızılhaç'tan aldık. Onlar, Irak'taki faaliyetlerini durdurduktan sonra çok sıkıntı çekmeye başladık" diye konuştu.

Hastanenin kadınlar koğuşunda, aralarında tıp eğitimi almış ve aynı hastanede bir dönem doktorluk yapmış bazı hastalar da bulunuyor. 1986 yılında mezun olan ve Er Reşat Hastanesi'nde doktorluk yapmaya başlayan Neda, aynı hastanede rahatsızlanıp yine aynı hastanede tedavi olmaya başlamış. Kendisini şair olarak kabul eden bir kadın hasta ise, kendisiyle güzel konuşulmadığı için ağlamaya başlıyor. Şu anda Irak Sağlık Bakanlığı'na bağlı olarak hizmet veren hastanenin acil ihtiyaçları, yine Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanıyor.

Reklam
Reklam