Savcı, Ergenekon'da 4 sanığın tutuklanmasını istedi

Ergenekon ana davasında Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan'a, olay sırasında...

Ergenekon ana davasında Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan'a, olay sırasında kullandığı Glock marka silahı temin ettikleri ileri sürülen sanıklar Aykut Metin Şükre, Kenan Özay, Erkan Ayyıldız ve Selçuk Özkan hakkında tutuklama talebinde bulundu. Savcı Pekgüzel, sanıkların suç işlediklerine ilişkin kuvvetli şüphe bulunduğunu, ifadelerini değiştirerek delilleri karartma ya da yok etme şüphesini oluşturdukları gibi konuları da gerekçe gösterdi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Ergenekon ana davasında sanık Kenan Özay'ın sorgusuna devam edildi. Sanıklar Aykut Metin Şükre ve Erkan Ayyıldız da, kürsüde ifade veren Kenan Özay'ın yanına getirilerek verdiği cevapların doğru olup olmadığı teyit edilmeye çalışıldı.
Sedat Sami Haşıloğlu, sanık Kenan Özay'a "iftira atma", suç uydurma"nın TCK'ye göre suç olduğunu ve cezası gerektirdiğini "İfadeler arasında çelişkiler yumağı oldu. Bu çelişkileri gidermeniz lazım." diye konuştu.
Başkan Özese, Arslan'a glock marka silah temin edilmesi dosyası sanıklarını sık sık "Burada gerçeği bulmaya çalışıyoruz. Sizin cevap vermeme hakkınız var, ama sizin de yardımcı olmanız lazım." diye uyardı.
Sanık Selçuk Özkan ise Kenan Özay'ı Fenerbahçe tribününden ve mahalleden tanıdığını ifade ederek "Şükre'den aldığım parayı Kenan'a verdim. Kenan da silahları getirdi. Şükre, Sedat Şahin'in avukatına silah lazım olduğunu söyledi" diye konuştu.
Bu sırada, Alparslan Arslan, "Sedat Şahin'in avukatlığını üstleneceği için Alparslan Arslan silah istedi" şeklindeki iddialarla ilgil,i "Ben Sedat Şahin'i tanımam. Aykut Metin Şükre'ye bunun sorulmasını istiyorum." dedi. Aykut Metin Şükre ise "Alparslan Arslan bana sadece 'silah lazım' dedi. Sedat Şahin'den bahsetmedi." dedi. Sanık Arslan "Şükre bana bakarak söylesin, bana silah vermiş mi?" diye konuştu. Şükre ise "Evet verdim. Keşke vermeseydim, bizi bu durumlara düşürmezdin" dedi. Bu cevap üzerine Arslan, "Ben senden silah almadım." diye ısrar etti.
Savcı Mehmet Ali Pekgüzel "Alparslan Arslan silahı Aykut Metin Şükre'den almadıysa nereden aldı?" diye sordu. Arslan bu soruyu da kimseden silah almadığı şeklinde cevapladı. Başkan Özese'nin, "Danıştay saldırısından kullanılan silahları kimden satın aldın?" şeklindeki sorusuna da Arslan, "Benim Danıştay cinayetiyle alakam yok." dedi.
Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, Selçuk Özkan'a, "Silahları Kenan Özay'dan ne zaman istediniz? Ne zaman Şükre'ye verdiniz? Nasıl randevulaştınız? Parayı ne zaman verdiniz? Yanınızda kim vardı? Evde mi verdiniz dışarıda mı?" şeklinde birçok soruyu defalarca sordu. Özkan'ın, "Hatırlamıyorum, olabilir, olmayabilir" şeklinde yanıtlaması üzerine Pekgüzel, "Türkiye'de yeri göğü sarsan bir cinayette kullanılan silahı temin etmişsiniz. Bir avukat Danıştay'ın 5. katına çıkıyor bir hakimi şehit ediyor, birkaç hakimi yaralıyor. Siz çelişkili ifadeler veriyorsunuz." dedi.
Sanık Selçuk Özkan, "Silahları aldıktan sonra Selimiye'de Aykut arabayla geçti. Ben tekel bayisine girdim. Orada poşetteki silahları verdim." diye konuştu.
Pekgüzel'in "Sizin temin ettiğiniz silahlarla Danıştay cinayetini işlendiğini ne zaman öğrendiniz? Ne düşündünüz?" sorusu üzerine Özkan "Aykut söyledi. tansiyonum yükseldi." diye konuştu.
Bu aşamadan sonra mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese, duruşmaya 10 dakika ara verdiklerini açıkladı. Yaklaşık bir saat süren aranın ardından başlayan duruşmada Başkan Özese, 6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanununa Muhalefet, TCK 315 (Örgüte silah temin etmek) ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 4 ve 5 maddelerinin uygulanması ihtimaline binaen ek savunma hakları verildiği açıklandı.
Buna göre 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası gerektiren Ateşli Silahlar Kanununa muhalefet etmek, 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası gerektiren Örgütlerin faaliyetlerinde kullanılmak maksadıyla bunların amaçlarını bilerek silah sağlamak ve bu suçların en az üçte iki oranında artırılmasını öngören Terörle Mücadele yasasının 4 ve 5 maddeleri uygulanması halinde her 4 sanık için ayrı ayrı 45 yıldan az olmamak üzere hapis cezası istenmesi ihtimaline karşı ek savunma hakları bulunduğu hatırlatıldı.
Başkan Özese sanıklara "Bu durumda ek savunma yapacak mısınız? Ek savunma için süre isteme hakkınız da bulunuyor." diye sordu. Bunun üzerine sanıklardan Aykut Metin Şükre, Kenan Özay ve Selçuk Özkan, maddelerin ne anlama geldiğini bilmediklerini belirterek ek savunmalarını hazırlamaları için kendilerine süre verilmesini istediler. Sanık Erkan Ayyıldız ise ek süre istemediğini, hakkındaki suçlamaları reddettiğini söyledi.
Bu sırada, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, her 4 sanıkla alakalı olarak toplanan deliller, dosya kapsamı, bilirkişi raporları, telefon görüşme kayıtları, kuvvetli suç şüphesi, çelişkili ifadeler, ifadelerini değiştirmelerinin, delilleri karartma ya da yok etme şüphesi oluşturduğunu da gerekçe göstererek tutuklanmalarına karar verilmesini talep etti. Savcı Pekgüzel'in tutuklama içerikli mütalaasının değerlendirilmesi için duruşmaya ara verildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz