Savcı Uzan için 1 yıl istedi

İSTANBUL (İHA) - Genç Parti (GP) lideri Cem Uzan'ın da aralarında bulunduğu 10 sanıklı rüşvet davasında Cumhuriyet Savcısı, 12 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan Uzan hakkında 1 yıl hapis cezası verilmesini talep etti. Uzan ve diğer sanıkların, Asliye Ticaret Mahkemeleri'ndeki davalarına kendi istedikleri kişilerin bilirkişi olarak atanmasını ve bu kişilere rüşvet verilmesini sağladıkları iddia ediliyor.

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanıklardan katılan olmazken, sanık avukatları hazır bulundu. Cumhuriyet Savcısı Rasim Işıkaltın, davanın bütün delillerinin toplamış olduğunu ve ifadelerin alındığını belirterek, 3 sayfadan oluşan yazılı mütalaasını mahkeme başkanına sundu. Savcı iddianamede, hakkında rüşvet suçundan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Cem Cengiz Uzan, Hüseyin Ergin Soydan, Metin Eren ve Cemal Tüfekçi hakkında "yalan beyanda bulunmak karşılığında menfaat sağlamak" suçlamasıyla 1 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmalarını talep etti. Savcı, diğer sanıklar Zülfikar Fikret Gönül, Kılıç Başaran, Selahattin Anık ve Mehmet Fetvacı haklarında ise, "çağrıldıkları mahkemede, hakikati gizleyen ifade vermek" suçlamasıyla 1 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmalarını istedi.

Reklam
Reklam

Mütalaada, kendi isteğiyle kendisine Star Digital aboneliği verilen Yılmaz Aybars Çakır ile bilirkişi olarak görevlendirildiği bir davada "yalan beyanda bulunmak" karşılığında Motorola V3690 marka cep telefonu aldığı ileri sürülen Mehmet Doğan Kargül hakkında ise, yeterli delil bulunamadığı gerekçesiyle beraat kararı verilmesi

talep edildi.

GP lideri Cem Cengiz Uzan hakkında daha önceki celselerde, ifade vermeye gelmediği için yakalama emri çıkartılmış, daha sonra da Uzan, duruşmaya gelerek ifade

vermişti. Uzan'ın bilgisayar kayıtları ve e-maillerinde yapılan araştırmalardan elde edilen bilgilere dayanarak, Star Grubu'nun İstanbul Asliye Ticaret Mahkemeleri'nde görülen davalarında istedikleri kişilerin mahkemeye bilirkişi olarak atanmasını sağladıkları ve bu bilirkişilere çeşitli oranlarda 'şerefiye payı' adı altında rüşvet verdirdiği öne sürülüyor. Ayrıca Cem Uzan'ın, diğer sanıklardan Engin Saydam'a gönderdiği bir mailde "Bilirkişileri Metin(Öner) halletsin. Takip et", başka bir mailde ise verilecek olan rüşvetleri kastederek, "Tümü uygundur. Ok" diye belirttiği öne sürülüyor.

Reklam
Reklam

Sanıklardan Fikret Gönül'e 4 bin dolar, Kılıç Başaran'a bin dolar, Selahattin Anık'a bin dolar, Mehmet Fetvacı'ya bin dolar, başka bir dava nedeniyle Gönül'e ayrıca 4 bin dolar ve Star Digital aboneliği, Başaran'a bin dolar ve Teleon aboneliği, Anık ve Fetvacı'ya biner dolar, Yılmaz Aybars Çakır'a Star Digital aboneliği verilmesinin karara bağlandığı ileri sürülüyor. Bunların "şerefiye payı" adı altında verilmesinin kararlaştırıldığı da iddialar arasında yer alıyor.

İddiaya göre, sanıklardan Cem Uzan'ın Uzan Şirketler Grubu yetkilisi, Hüseyin Engin Saydam'ın Uzanlar'ın Grup Danışmanı, Metin Öner'in Star TV Hizmetleri A.Ş. ve Star Mali Danışmanı Cemal Tüfekçi'nin ise Uzan Grubu'na ait bazı şirketlerin mali danışmanı olduğu belirtildi. Diğer sanıklar Yılmaz Aybars Çakır ile Zülfikar Fikret Gönül, Kılıç Başaran, İsmet Doğan Kargül, Mehmet Fetvacı ve Selahattin Anık'ın ise Star Grubu'yla ilgili İstanbul Asliye Ticaret Mahkemeleri'nde görülen davalarda 'bilirkişi' oldukları kaydedildi.

İddianamede, Cem Uzan'ın da aralarında bulunduğu toplam 10 sanık hakkında "rüşvet almak-vermek-aracılık etmek" suçlarından 4 yıldan 12 yıla kadar değişen hapis cezaları isteniyor.

Reklam
Reklam