Kocaeli ve Sakarya'da 2 milyon kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü, son yılların en düşük seviyesine geriledi. Göl kıyıdan yer yer 100 metre çekildi. Su seviyesi kritik eşik olan 29.90 metre seviyesine yaklaştı. Kuraklık ve kapasitenin üzerinde su çekilmesiyle göl tabanında batıklık oluşmaya başladı.
Basında çıkan haberlerden sonra Sakarya Cumhuriyet Savcılığı harekete geçerek, gölden su kullanan TÜPRAŞ hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma dosyasında TÜPRAŞ'ın 7 yıldır Sapanca Gölü'nden endüstri amaçlı herhangi bir su tahsisi bulunmadığı halde, kaçak su çektiği, Sakarya halkının yanı sıra Türk milletine yaklaşık 500 milyon lira borçlu olduğu yönünde çıkan haberler üzerine Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından re'sen soruşturma yürütüldüğü belirtildi.
DOSYA KOCAELİ'NE GÖNDERİLDİ
TÜPRAŞ'ın Kocaeli sınırında bulunması sebebiyle Sakarya Cumhuriyet Savcılığı yetkisizlik kararı vererek dosyayı gereğinin taktir ve ifası için Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Büyük Birlik Partisi Sakarya İl Başkanı Ahmet Bayrak, savcılığın soruşturma başlatmasına neden olan açıklamayı ve basın yoluyla suç duyurusunu kendilerinin yaptığını belirterek, "Bizim açıklamalarımız soruşturma evrakına girdi. Savcının harekete geçip soruşturma başlatması göl adına güzel bir gelişme. Bende soruşturmaya müdahil olacağım." dedi.
Bayrak, Devlet Su İşleri'nin (DSİ) 8 Ocak 2007 tarihinde mahkemeye gönderdiği bir yazıda TÜPRAŞ'a Sapanca'dan su tahsisi olmadığını açıkça ortaya koyduğunu söyledi. TÜPRAŞ'ın 7 yıldır tahsis ile ilgili bir belge ortaya koyamadığını ifade eden Bayrak, "Zaten şu anda su tahsislerini Milli Emlak Müdürlüğü yapıyor. TÜPRAŞ'ın ne de başka bir sanayi tesisine gölden su tahsisi yapılmış değil. Olduğunu iddia edenler varsa belgesini göstersin. Zaten içme suyu havzasından sanayi suyu kullanmak kanunu yasak. İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) ile 2008 yılında yapılan yapılan protokol ise gölden su tahsisi ,havzanın korunması için alınan bir katkı payı. Bu da yasal değil. Bu arada TÜPRAŞ'ın şu ana kadar kullandığı suyun değeri 500 milyon lirayı buluyor. Normal işyerleri nasıl ödüyorsa, TÜPRAŞ'Ta bu bedeli ödemeli." diye konuştu.
Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ise Sapanca Gölü'nden içme suyu amaçlı sadece SASKİ ve İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSU) tahsis belgesi olduğunu, bunun dışında sanayi kuruluşlarına herhangi bir tahsisin yapılmadığını bildirdi.
TÜPRAŞ ise Sapanca'dan su kullanım yetkisinin KİT'lere 1950'li yıllarda Yüksek Planlama Kurulu kararıyla verildiğini savunuyor.
CİHAN