Savcının Katili, Cinayetten Sonra Günlerce Çobanla Birlikte Kalmış

Doğubayazıt Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç’ın cinayetiyle ilgili açılan davanın ilk duruşması, Erzurum 4. Ağır Ceza...

Doğubayazıt Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç’ın cinayetiyle ilgili açılan davanın ilk duruşması, Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmanın öğleden önceki kısmına; tutuklu sanıklardan Abdullah Özbey, Ahmet Çilgin, Burhan Çilgin ve Alkan Sarıhan katıldı. Diğer 5 sanık ise cezaevinde yeterli araç olmadığı için duruşmaya getirilemedi. 11 sanık, 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanıyor.

  1. Ağır Ceza Mahkemesi Salonu'nda yapılan duruşmaya, kimlik tespitlerinin yapılmasıyla başlandı. Tutuklu sanıklardan Alkan Sarıhan, ifadesinde, katil zanlısı Barış Batur’la ilgili farklı bir iddiayı gündeme getirdi. Güngören köyünde Hasan ve Süleyman Cıyanaklı’ya ait koyunların çobanlığını yaptığını belirten Sarıhan, Batur’un, cinayeti işledikten sonra köyde günlerce kendisiyle birlikte kaldığını itiraf etti. Sarıhan’ın anlattıklarına göre Batur’un arkadaşları köye gelerek kendisiyle görüşmüş. Batur’un köyde kaldığını çoğu kişi tarafından bilindiğini aktaran Sarıhan, köylülerin bir kısmının Batur’un cinayeti işlediğini bildiğini savundu.

    Sarıhan, “Barış Batur, cinayeti işledikten sonra köyde kalmaya başladı. Bazen harabe evlerde kalırdı. Polis, köye baskın yapınca, benim koyunları otlattığım yere geldi. Sonra polis koyunların kaldığı mağaralara da baskın düzenledi. O sırada ben Barış’la birlikte keçilerin kaldığı mağarada yatıyorduk. Polis orayı aramadı. Polisler köyde arama yaptıktan sonra Hasan ile Barış birlikte kalmaya başladılar. Sonra Süleyman ve Hasan örgüte katılmaya gitti. Ben görmedim, ancak gittiklerini biliyordum. Barış, köyde herhangi bir iş yapmıyordu. Herkesin evine gidip yemek yiyordu. Batur, konuşmalarında Doğubayazıt’ın bütün zenginlerini ayağına getireceğini, onlardan haraç alacağını ifade ediyordu.” dedi.

    Tutuklu Sanık Burhan Çilgin, savunmasında, cinayet zanlısı Barış Batur’la hapishaneden arkadaş olduğunu söyledi. Abdullah Özbey’le telefonla görüştüklerini aktaran Çilgin, “Abdulalh Özbey benden para istedi. Bir çay evinde görüştük, para verdim.” diye konuştu. Burhan Çilgin, Barış Batur’u kendi arabasıyla Abdullah Özbey’in evine götürdüğü iddiasını kabul etmedi. Çilgin, olay günü telefonun kapalı olmasını ise şarjının bitmiş olmasına bağladı.

    Sanık Abdullah Özbey ise savunmasında, cinayetin kilit noktası olan telefon numarası … 5048’le ilgili iddiaları yanıtladı. Özbey, söz konusu hattı cinayetin yaşandığı 5 Şubat’tan 2 ay önce aldığını iddia etti. Sürekli olarak 2-3 hat ve 2-3 telefon kullandığını ifade eden Özbey, hatlarının Barış Batur tarafından kullanılmadığını dile getirdi. Sonu 5048’le biten telefon hattını 25 lira verip İnanç İletişim isimli iş yerinden aldığını savunan Özbey, hattın üzerine kayıtlı olup olmadığını soran mahkeme başkanına, “Ramazan Gündüz’le birlikte parayı verip aldık. Hattın kime ait olduğunu bilmiyordum.” diye cevap verdi. Mahkeme başkanının telefonu kullanan kişinin cinayeti işleyen kişiye çıktığını ifade etmesine rağmen Özbey, hattın kendisine ait olduğunu savundu.

    Bunun üzerin Özbey’e, Barış Batur’un çalıştığı iş yerinin sahibi Hakan Tosun’un ifadeleri hatırlatıldı. Özbey’e, “Hakan Tosun, olay günü senin kullandığın sonu 5048’le biten hatla Barış Batur’un kendisini aradığını söylüyor. Sen Hakan Tosun'u aradın mı?” sorusu yöneltildi. Daha önce ifadesinde Hakan Tosun’la görüşmediğini belirten Özbey, ifade değiştirerek, “Hatırlamıyorum. Eşim olay günü hastaydı. Aramış olabilirim.” dedi. Batur’la kirve olduklarını aktaran Özbey, Batur’un cinayeti işleyeceğinden kendisine bahsetmediğini ve cinayetten sonra da görüşmediklerini belirtti.

    Davaya ilişkin ilk duruşmada alınan ara kararlarda, sanıkların kaçma ihtimali göz önünde bulundurularak tutukluluk hallerinin devamı istendi. Ayrıca, sanıkların daha önce karıştıkları davalara ilişkin detaylı bilgi talep edilmesi kararlaştırıldı. Öte yandan, Barış Batur ve Süleyman Ciyanaklı için çıkartılan İNTERPOL arama kararının devam etmesi istendi. Doğubayazıt Ağır Ceza Mahkemesi’ne talimat yazılarak, Barış Batur’un işvereni Hakan Tosun’un beyanının alınması, Barış Batur’un kendisini aradığı, kendisinin kullandığı telefon numaralarının öğrenilmesine karar verildi.

    Erzurum Cumhuriyet Savcılığı tarafından 11 kişi hakkında hazırlanan iddianameyle yargılanan firari sanık Barış Batur ve Süleyman Cıyanaklı ile olaya karışan tutuklu sanıklar Ahmet Yıldız, Burhan Çilgin, Hakan Yavuz, Abdullah Özbey, Ahmet Çilgin, Ramazan Gündüz, Hasan Cıyanaklı, Fevzi Acar, Alkan Sarıhan hakkında 'devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, suç işlemek için kurulan silahlı örgüte üye olmak, terör amaçlı tasarlayarak, kişiyi, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmek ve iştirak' suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası isteniyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: