Saygılı: Öğrencilerde önceden yaşanan başarısızlıklar, çaresizliğe yol açabilir

FEM Dershaneleri Kars Şube Müdürü Yavuz Saygılı, öğrencilerde daha önce yaşanan başarısızlık ve olumsuz deneyimlerin,...

FEM Dershaneleri Kars Şube Müdürü Yavuz Saygılı, öğrencilerde daha önce yaşanan başarısızlık ve olumsuz deneyimlerin, öğrenilmiş çaresizliğe yol açabileceğini söyledi. Saygılı, öğrencilerde, 'çalışsam da başarılı olamıyorum, bu dersi zaten anlamıyorum, dersler ne işe yarar’ gibi yargıların sosyal fobiye dönüşebildiği uyarısında bulundu.
Yavuz Saygılı, yaptığı açıklamada, Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) için öğrencilerin hazırlıklarını sürdüğünü hatırlattı. Saygılı, bu süreçte öğrencilerde daha önceden yaşanan başarısızlık ve olumsuz deneyimlerin çaresizliğe yol açabileceğine dikkat çekti.
Çekingenliğin, sosyal hayattan kaçma ve kendini ifade edememeye dönüşmesi halinde güvensizlik duygusunun gelişeceğini kaydeden Saygılı, şöyle devam etti: "Başkalarının önünde herhangi bir eylemi gerçekleştirmeye çalışırken duyulan çekingenlikler ve gayet iyi bilinen durumlardaki başarısızlıklar. Bu durumu etkileyen temel faktörlerdir. Çözüm adına çaresizliğe neden olan faktörleri bilmek önemli bir adımdır. Kişinin mutlu ve huzurlu olması için ön yargılardan kurtulması ve genellemelerden uzak kalması gerekir.”
Sosyal fobi ile akademik başarı arasında yüksek bir bağ olduğunu hatırlatan Saygılı, “Sosyal fobi kişiyi eğitim hayatında, sosyal ve duygusal ilişkilerinde etkilemektedir. Özellikle okul hayatında öğrencilerde gözlenen temel sosyal fobik davranışların başında, beğenilmemeden kaynaklanan çekingenlik durumları, yanlış yapma korkusu, arkadaşları tarafından kınanma gelmektedir. Başarılı olmanın önünde 'bilgisizlik' ya da 'beceriksizlik' değil, insanlarla ilişki kurarken yaşanan korku ve çekingenlik durumları gelmektedir. Bazen de okulda gerginlik hissi nedeniyle lise ve üniversiteyi bırakmalar gözlenmektedir. Sosyal fobi yaşayan öğrencilerin erken tanı ve tedavi edildiği oranda okuldan zevk almaları, lise ve üniversite eğitimlerini tamamlamaları sağlanmış olunacaktır.” dedi.

Reklam
Reklam

"ÇOCUĞUNUZA GÜVENİNİZİ HİSSETTİRİN"
Yavuz Saygılı, yaşanan olumsuz deneyimleri zihninden çıkaramayan kişilerin, benzer durumlarla karşılaştıklarında aynı şeyleri yaşayacaklarına inanarak tedirgin olduklarını, bu konuda aile ve öğretmenlere çok iş düştüğüne dikkat çekti.
"Öğrenilmiş çaresizlik, hayatın her aşamasında karşılaşılabilecek bir durumdur." diyen Saygılı, çaresizliğe neden olan faktörleri bilmenin çözüm yolunda atılan ilk adım olduğunu ifade etti. Saygılı, kişinin mutlu ve huzurlu olması için ön yargılardan kurtulması ve genellemelerden uzak kalması gerektiğini savundu.
Saygılı, çekingenlik yaşayan çocuklara karşı ailenin ve öğretmenlerin yapması gereken öncelikle kendine güven duyulduğunun hissettirmesi gerektiğinin altını çizdi.
Anne-babalara tavsiyelerde bulunan Saygılı, "Güveninizi çocuğa hissettirin. Sosyal fobi, öğrencilerin akademik başarısının yanında yaşam kalitelerini oldukça düşürmektedir. Çocuğun düşünce ve inançlarının eleştirilmeden ve genelleme yapılmadan dinlenmesi, onlarda dinleme becerisini geliştirecektir. Onunla nitelikli zaman geçirmek, yaptıkları işlerle ilgili olumlu tepkilerde bulunmak, onlara karşı eleştirilerde açık ve dürüst olmanın çekingenliklerini azaltıcı temel faktörler olduğu unutulmamalıdır. Çocuğun güçlü olduğu konularda büyüklerine yardımcı olmalarına izin verilmesi onlarda kendilerini ifade etme becerilerinin yerleşmesini sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz