"Sayıştay'ın görevi büyük"

İSTANBUL (İHA) - Yolsuzlukla Mücadele Derneği Kurucu Başkanı ve eski parlamenter Tevfik Diker, Sayıştay'ın, yolsuzlukların önlenmesi için cezaların artırılması, kamu görevlilerinin ücretlerinin düzeltilmesi, yolsuzluklarla mücadele edecek bir 'Üst 'Kurul'un oluşturulması yönündeki önerisinin yerinde olduğunu söyledi.

Yolsuzlukla Mücadele Derneği Kurucu Başkanı Tevfik Diker, İHA'ya yaptığı açıklamada, "Türkiye'deki yolsuzlukları masaya yatıran Sayıştay Başkanlığı'nın girişimi olumlu. İşin can alıcı noktası saydamlık esasının ön planda tutulmasıdır. Sayıştay'ın devreye girmesi çok önemli. Bundan önceki yolsuzlukla mücadele paketlerinde Sayıştay devre dışı bırakılıyordu. Belediyelerin kontrolü yoktu. Yolsuzluğun baş nedenlerinden biri, vatandaştan alınan verginin kontrol edilememesidir. Bunun için öncelikli olarak kaynakların bütçe içine alınması gerekiyor. Bunun dışında bütçe dışındaki kaynakları, fonları ve vakıfları da Sayıştay gibi bir kurumu yetkilendirerek denetim altında tutarsanız sorun çözülür" dedi.

Reklam
Reklam

Üst kurulların ve Meclis'in, belediyelerin ve vakıfların kaynaklarının, hatta Cumhurbaşkanlığı kaynaklarının kontrolünün Türkiye'de yolsuzlukla ilgili mücadelenin önemli bir ayağını oluşturduğunu ifade eden Diker, "Denetimlerin etkinliğinin niteliğinin artırılması, özerkleştirilmesi sağlanmalı. Denetimin etkinliği için denetim kurullarının siyasi otoritenin emrinden bağımsız hale getirilmesi şart. Üniversitelerin yolsuzlukla ilgili çalışmalarda üniversite görevlilerine büyük görev düşüyor. Bu arada Üst kurullarla ilgili AK Parti'nin de sıkıntıları var. Eğer üst kurullar siyasi otoritelerin kontrolüne kalacaksa, ona bakarım, buna bakmam gibi tercih şansları olmalı.

Denetim özerk ve bağımsız bir kurul tarafından yapılmalı. Böyle olmazsa eski tas eski hamamla devam ederiz" diye konuştu.

Kamu görevlilerinden bazılarının rüşvet aldığına dikkat çeken Diker, "Sadece memurlarda değil, hukuk ve yargı alanında da ön palana çıktı. Mücadelede bunları bir bütün olarak ele almak gerekiyor. 12 yıldır yapılanlar eksik kaldığı için somut bir başarı sağlanamadı. AK Parti Hükümeti siyasal alandaki yolsuzlukların üzerine gidemezse sıkıntılar baş gösterecek.

Reklam
Reklam

Dokunulmazlıkların kaldırılmaması yönündeki eğilim ortada. Bazı vekillerin yargı ile problemli olması sıkıntıyı artıracak. Samimi bir yaklaşım sergileyip dokunulmazlıklar kaldırılmalı ve siyasi etik kurulu oluşturulmalı. Yolsuzlukla mücadele paketi içinde milletvekilleri kendileri için de tedbir almalı" dedi. Tevfik Diker, sigortacılık faaliyetlerinin de yolsuzlukla mücadele paketinin içinde yer bulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Sayıştay'ın önerileri arasında, yolsuzlukla mücadele üst kurulunun oluşturulması ve yolsuzluk yapanlara verilen cezaların artırılması da yer alıyor.