"Sayıştay'ın ketumiyeti önemli"

ANKARA (İHA) - Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Sayıştay'ın ketumiyeti sayesinde önemli bilgilerin basına sızmadığını, böyle olmaması durumunda gazetelerin sütunlarındaki haberlerden ve dedikodudan geçilmeyeceğini söyledi. Gönül, "Eğer öyle olmasa devlet kurumları dedikodudan geçilmez. Gazete sütunlarından inmez" dedi.

TBMM'de Türk Parlamenterler Birliği tarafından "AB Sürecinde Kamu Harcamalarının Denetimi, Anayasal Boyut, Yasal Düzenlemeler ve AB Müzakereleri" konulu bir panel düzenlendi. Senato salonunda yapılan panel öncesi bir konuşma yapan Türk Parlamenterler Birliği Başkanı Hasan Korkmazcan, Sayıştay'ın önemini anlattı ve Türk Parlamenterler Birliği olarak, özellikle AB sürecinde bu tür çalışmaları sürdüreceklerini ifade etti. Ardından söz alan Sayıştay Başkanı Mehmet Damar ise Sayıştay'ın devletin gelir, gider ve mallarını TBMM adına bağımsız ve tarafsız denetleyip, sorumluların hesap ve işlemlerini yargılama yoluyla kesin hükme bağlamak, denetim sonuçlarını Parlamentoya raporlamak suretiyle, devlet mali yapısının sağlıklı, düzenli, hukuki ve verimli işlemesine katkıda bulunan yüksek denetim ve yargı görevini üstlenen anayasal bir kurum olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin bugün önemli bir değişim ve yeniden yapılanma sürecinden geçtiğini ifade eden Damar, bunun da kamu mali yönetiminin yeniden yapılanmasını beraberinde getirdiğine dikkat çekti. "Bu bağlamda özellikle AB'ye ve kamu mali yönetiminde ortaya çıkan yeni duruma uyum sağlamak amacıyla, ülkemizin tek yüksek denetim kurumu olan ve TBMM adına denetim yapan Sayıştay'ımızda da bu değişim etkisini hepimizin hissetmeye başladığı bir dönemde bulunuyoruz" diyen Damar, bütün bu değişimler çerçevesinde Sayıştay için 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren yeni bir dönemin başlayacağına işaret etti. Bunun aynı zamanda yasal bir zorunluluk olduğunun altını çizen Damar, AB müktesebatının üstlenilmesi noktasında Sayıştay'ın bütün kamu idarelerini denetlemesi ve AB uygulamaları ile uyumlu bir kurum haline getirilmesinin de taahhüt edildiğine dikkat çekti.

SAYIŞTAY KETUM OLMASA

Bu çerçevede Sayıştay Kanunu Tasarı Taslağı üzerinde teknik çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Damar, taslağın daha sonra tasarı haline geldiğini ifade eti ve "Sayıştay, düzenlilik denetimi ve performans denetim tekniklerini eşit ağırlıkta uygulayabilecek, tüm kamu fonlarını, kaynaklarını ve faaliyetlerini denetlemek için yasal yetkiye sahip olacak. İşleyiş ve fonksiyonel açıdan ağımsız olacak. Uluslararası genel kabul görmüş denetim standartlarına uygun denetim yapabilecek. Hazırladığı raporları zamanında ve belli bir prosedür dahilinde TBMM ve kamuoyuna sunabilecek. Kamuda hesap verme sorumluluğu bilincinin ve saydamlığın yerleştirilmesine ve geliştirilmesine, böylece yolsuzlukların önlenmesine önemli katkılarda bulunabilecek. Görev ve yetkilerini daha etkin bir biçimde yerine getirebilmek için iyi bir organizasyon yapısına sahip olacaktır. Bütün bunlara paralel ve uyumlu olarak Sayıştay'ın yargılama fonksiyonu da gözden geçirilerek daha etkin hale getirilmesi amaçlanmıştır" ifadelerini kullandı. Düzenlemelerin kısa sürede yasalaşmasını beklediklerini kaydeden Damar, "Bundan sonraki süreçte kurum olarak büyük bir sorululuğu üstlendiğimizin bilincindeyiz. Bu sorumluluğu Sayıştay olarak, büyük bir özveri ile yerine getireceğimize olan inanç ve kararlılığımızı özelikle belirtmek isterim" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Eski bir Sayıştaycı olan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise konuşmasında Sayıştay'ın önemini dünyadaki uygulamalardan örnekler vererek anlattı. "Sayıştay iftihar edeceğimiz kurumlardandır" diyen Gönül, Türk Sayıştay'ının asırlardan gelen bir geleneği olduğunu belirtti. "Sayıştay'a intikal etmiş dosyalar sızmaz" diyen Gönül, "Eğer öyle olmazsa devlet kurumlarında dedikodudan geçilmez. Gazete sütunlarından inmezdi" ifadelerine yer verdi.

Sayıştay'ın eksikleri olduğuna da işaret eden Gönül, Sayıştay'ın Meclisin eli kolu olduğunu kaydederek, bu eksiklerin başında ise Milletvekillerinin doğrudan Sayıştay'a sorularının cevabını alamadıkları olduğunu belirtti. ABD, İngiltere ve büyük bir ölçüde de Fransa'da bu uygulamaların bulunduğunu, Parlamento üyelerinin Sayıştay'dan bilgi alabildiklerini Türkiye'de bunun bir eksiklik olduğunu kaydetti. Milletvekillerince Hükümete karşı sorulan soruların tatmin edici cevapları çoğu zaman bulunamadığını, çünkü bu soruların bürokratlar tarafından hazırlandığını, bunun da gerçeği ulaşmayı engellediğini ifade etti. Açıklamalarında Türkiye'de batıdaki gibi bir ombudsmanlık müessesesi olamayacağına da dikkat çeken Gönül, bu konuda da en büyük boşluğun Parlamento denetiminde olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam