Sazak: Marka Değeri Yüksek Ürünler Ihraç Eden, Güçlü Bir Ülke Amaçlıyoruz

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Emrah Sazak, teknolojik dönüşümünü tamamlamış, lojistik ve mevzuat...

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Emrah Sazak, teknolojik dönüşümünü tamamlamış, lojistik ve mevzuat alt yapısı güçlü, marka değeri yüksek ürünler ihraç eden güçlü bir Türkiye oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), üyelerini ‘Dış Ticaret Bilgilendirme’ seminerinde Ekonomi Bakanlığı yetkilileriyle bir araya getirdi. Seminere, Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özkan Kamiloğlu, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Cihat Gök, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Nur Pınar İnal, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzmanı Ümit Ateşağaoğlu ve Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Zöre Aksahin Şimşek ve Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Emrah Sazak katıldı.

Reklam
Reklam

Emrah Sazak, şunları dile getirdi: "500 milyar dolar ihracata ulaşmak ve dünya ticaretinde lider ülkeler arasında yer almak için; teknolojik dönüşümünü tamamlamış, lojistik ve mevzuat alt yapısı güçlü, marka değeri yüksek ürünler ihraç eden güçlü bir Türkiye yaratmayı amaçlıyoruz. Şu an 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan 16 ilimiz var. Bu illerin başını İstanbul çekerken ikinci sırada Kocaeli ve üçüncü sırada ise 11 milyar 67 milyon dolarlık ihracatı ile Bursa bulunuyor.”

2012 yılındaki 152 milyar 560 milyon dolarlık ihracatın ülkelere göre dağılımı hakkında da bilgi veren Sazak, "Almanya, 13 milyar dolar rakamıyla ihracat yaptığımız ülkeler arasında ilk sırada yer alırken onu yaklaşık 11 milyar dolar ile Irak ve yaklaşık 10 milyar dolarla İran takip ediyor." dedi.

Sektörel bazda ihracat ürünlerini değerlendiren Sazak, şöyle konuştu: "Türkiye’nin önemli bir sanayi ülkesi olduğu, yapılan ihracatta sanayi ürünlerinin oranının yüzde 81 olmasından gayet net anlaşılıyor. İhracatımıza ürün bazlı baktığımızda ikinci sırada yaklaşık yüzde 14 oran ile tarım ürünlerini ve yüzde 3 ile de madencilik ürünlerini görüyoruz. Aynı ya da benzer iş kolunda faaliyet gösteren, coğrafi olarak birbirine yakın, birbirleriyle işbirliği ve rekabet halinde olan üretici firmaların, yan sanayi firmalarının, hizmet tedarikçilerinin ve kurumların (örneğin üniversiteler, kalkınma ajansları, odalar, sektör dernekleri) bir araya geldiği çalışma bir kümelenme modelidir. Yoğun rekabetin yaşandığı günümüzde dünyadaki hızlı gelişim ve değişime ayak uydurmak ve rekabette bir adım daha önde olabilmek adına Kümelenme modeli oldukça önem arz ediyor.”

Reklam
Reklam

ATEŞAĞAOĞLU: İRAN, TÜRKİYE’NİN İHRACAT YAPTIĞI 19. ÜLKE

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzmanı Ümit Ateşağaoğlu ise İran pazarı hakkında bilgi verdi. Ateşağaoğlu, 77 milyonluk nüfusa sahip olan İran İslam Cumhuriyeti’nin Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre 132 milyar dolarlık ihracat, 62 milyar dolar da ithalat gerçekleştiren bir ülke olduğunu belirtti. Ateşağaoğlu, şunları kaydetti: "İran, 2013 yılı Ocak ayı verilerine göre Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 19’uncu ülke konumundayken yine 2013 yılı Ocak ayında İran’a ihracatımız 176 milyon 159 bin dolar olarak gerçekleşti. 2013 yılı verilerinden gitmek gerekirse yeni yılın ilk ayındaki ihracatımızda İran’ın payı yüzde 1,5 olarak görülüyor. İran ile ithalata gelecek olursak 2013 Yılının Ocak Ayında İran’dan İthalatımız 1 milyar 26 milyon dolar, 2013 Yılı Ocak ayı ithalatımızda İran’ın payı yüzde 5,5, 2013 Yılı Ocak ayı en çok ithalat yaptığımız ülkeler sıralamasında İran 5. sırada yer alıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: