Sbs'de Bilimsel Hata İddiası

8 Haziran Cumartesi günü yapılan Seviye Belirleme Sınavı (SBS)'ndaki Matematik sorularından bir tanesinin bilimsel olarak...

8 Haziran Cumartesi günü yapılan Seviye Belirleme Sınavı (SBS)'ndaki Matematik sorularından bir tanesinin bilimsel olarak hatalı olduğu iddia edildi.

Antalya Başöğretmen Atatürk Ortaokulu matematik öğretmenleri Serpil Cihagiroğlu ve Burcu Durmaz konuyla ilgili olarak Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Ölçme, değerlendirme ve yerleştirme grup başkanlığına müracaat ettiler. A Kitapçığında 16, B Kitapçığında ise 12’nci sırada sorulan matematik sorusunun hatalı olduğunu iddia eden iki öğretmen, sorunun çözüm olarak sıkıntılı olmadığını ancak bilimsel olarak hatalı olduğunu bildirdiler. Yaptıkları müracaat ile sorunun iptal edilmesini isteyen iki öğretmenin itiraz dilekçesinde şu ifadeler yer aldı:

Reklam
Reklam

”8 Haziran 2013 Cumartesi günü saat 10.00’da tüm yurtta uygulanan Seviye Belirleme Sınavı A kitapçığı 16. soru kökünde verilen kenar uzunlukları ve açı ölçülerine sahip herhangi bir ABC üçgeni yoktur. Bir üçgende büyük açı karşısında uzun kenar bulunur, küçük olan açı karşısında ise daha kısa kenar bulunur. Eşitsizlik yanlış olduğundan ve üçgende verilen kenarlar açı kenar ilişkisine uygun olmadığından böyle bir üçgenin çizilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla çizilmesi mümkün olmadığından oluşan şekil bir üçgen değildir. Çokgenlerde eşlik ve benzerliğin ilk ve en temel kuralı ise aynı türdeki (üçgenle üçgen, dörtgenle dörtgen vs.) çokgenler arasında eşlik ya da benzerlik aranmasıdır. Soruda verilen şekil bir üçgen olmadığından ya da verilen özelliklere sahip bir üçgen elde edilemeyeceğinden, soru hatalıdır. Hazırlanan çoktan seçmeli testlerin bilimsel bilgiyle çelişmemesi gerektiği de bilindiğinden sorunun iptal edilmesinin uygun olduğu görülmektedir. İlgili sorunun uzmanlarca incelenerek gereğinin yapılmasını saygılarımızla arz ederiz.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: