Sbs’ye Girecek Öğrencilere Önemli Uyarılar

İlköğretim son sınıf öğrencilerinin gireceği Seviye Belirleme Sınavı (SBS) öncesinde, öğrencilere önemli uyarılar yapıldı.Malatya Parantez...

İlköğretim son sınıf öğrencilerinin gireceği Seviye Belirleme Sınavı (SBS) öncesinde, öğrencilere önemli uyarılar yapıldı.

Malatya Parantez Dershanesi Rehber Öğretmeni Fatma Menevşe öğrencilere, “Sınavdan önceki gün sınav motivasyonunuzu bozacak faaliyet ve ortamlardan uzak durunuz” uyarısında bulundu.

Sınavdan bir gün önce yapılması gereken hareket ve davranışlar konusunda bilgi veren Malatya Parantez Dershanesi Rehber Öğretmeni Fatma Menevşe, “Sınavlardan bir gün önce ders çalışmayı tamamen bırakınız. Sınava gireceğiniz okulu en geç sınavdan bir gün önce görmeye çalışınız. Çünkü bu sizin okulla ilgili kaygınızı giderecektir. Sınavlara kadar olduğu gibi sınav arifesinde de sağlığı bozacak yağlı yiyeceklerden ve soğuk içeceklerden uzak durunuz. Sınav arifesinde günü dinlenerek ve rahat bir ortamda sevdiğiniz şeyler yaparak geçirmeye çalışınız. Sınav motivasyonunuzu bozacak televizyon programlarından, aile ve arkadaş konuşmalarından uzak durmaya çalışınız" dedi.

Reklam
Reklam

"Sınav sabahı, uykunuzu alacak şekilde kalkmak için her zamanki saatinizde yatın, uyumak için kendinizi zorlamayın" diyen Menevşe, "Sınav için gerekli belgeleri önceden hazırlayın. Nüfus cüzdanı, sınav giriş belgesi, 2 adet fotoğraf, en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi. Sınav saatine yakın telaş ve kaygıda bulunmayın” uyarılarında bulundu.

Fatma Menevşe, sınav sabahı hazırlıkları tamamlamak ve sınava yetişebilmek için erken kalkmak gerektiğini belirterek, "Sınava, iyi bir kahvaltı yaparak giriniz. Zihni açar diye midenizi bozacak yiyecek ve içeceklerden uzak durunuz. Sınav sabahı, sınavda sizi tuvalete çıkma ihtiyacı hissettirecek kadar aşırı sıvı tüketmekten kaçınınız. Sınava, içinde rahat edebileceğiniz elbiselerinizi giyerek giriniz. Sınava giderken sınav stresine ve hava şartlarına bağlı olarak üşüme ya da terlemelere karşı rahatlıkla giyip çıkarılabilecek bir üst bulundurunuz. Mevsimin yaz olması ve heyecana bağlı olarak boğazların kurumaması için su, strese bağlı olarak düşebilecek kan şekeri için de şeker almayı unutmayınız. Sınavda zamanla yarışılacağı için sıranızın üstüne koyabileceğiniz bir saat almayı da unutmayınız. Sınava gireceğiniz okulun bahçesinde yarım saat önce hazır bulunmaya çalışınız. Okul bahçesine çok erken gelmenin kaygı, geç gelmenin de size panik yaptırabileceğini unutmayınız. Sınıfınıza girerken rahat ve sakin olmaya ve sınav için olumlu şeyler düşünmeye çalışınız” ifadelerini kaydetti.

Reklam
Reklam

"Bu sınava bir tek siz girmiyorsunuz, diğer kişilerin durumları da sizin ki gibidir" diyen Menevşe, "Sınava başlamadan önce tuvalet ve diğer ihtiyaçlarınızı karşılayın. Görevlilerce sınavda yapılacak açıklamaları iyi bir şekilde dinleyin, anlayamadığınız yerleri mutlaka sorun. Size verilecek olan cevap kağıdıyla ilgili kodlamaları dikkatli ve eksiksiz olarak doldurun” önerilerinde bulundu.

Menevşe, “Sınav Anında Yapılması Gerekenler” konularında da hatırlatmalarda bulunarak, "Cevap kağıdınızın sizin üzerinize düzenlendiğini, kitapçık türünüzü ve T.C. kimlik numaranızı kontrol edin. Sayfaların eksik olup olmadığını kontrol edin. Kitapçık türünüzü doğru bir şekilde işaretleyin. Sınava başladığınız zaman kısa sürelide olsa bildiklerinizi unutabilirsiniz. Bunun geçici olduğunu ve bir iki soru yaptıktan sonra geçeceğini unutmayınız. Devam ettiği takdirde panik yapma yerine nefes alma egzersizi yapınız. Sınava başladığınızda heyecan mutlaka olacaktır. İlk soruları okuduğunuz halde anlamayabilirsiniz. Hemen kağıt-kalemi bırakın, gözlerinizi kapayıp derin nefes alın. Başaracağınıza dair kendinize telkin edin. İlk planda yapamadığınız soruların yanına bazı şekiller koyarak atlayın. Altı çizili veya koyu yazılı kelimeye dikkat edin. Uzun sorulardan korkmayın çünkü bu tür sorular iyi açıklanmıştır. Sınav sırasında dikkatiniz dağılabilir. Bu anlarda soruyu tekrar okumak yerine kalemi bir süreliğine bırakıp 10-15 saniye dinlenin. (Derin nefes alma-gözleri kapama gibi)"

Reklam
Reklam

İlk doğru görülen seçeneği hemen işaretlemeden tüm seçenekleri okumak gerektiğini kaydeden Menevşe, şöyle devam etti:

"İşaretleme yaptığınız cevap bölümünün çözdüğünüz testle aynı olduğundan emin olun. Örneğin, Türkçe sorularının yanıtını Matematik bölümüne kodlamak gibi her sayfa bitişinde cevaplarda kaydırma yapıp yapmadığınızı kontrol edin. Soru kitapçığı üzerinde mutlaka işaretleme yapın. Kaydırma yapmışsanız, bu sayede cevap kağıdındaki işaretlemenizi vakit kaybetmeden topluca yapabilirsiniz. Soru kaydırma, yanlış işaretleme gibi telaşı olmayan öğrenciler kendi işaretleme sistemleriyle soruları çözebilirler. Çözemediğiniz sorularda moralinizi bozmayın. Hemen diğer soruya geçin. Soruyla inatlaşmayın. Çünkü zor soruyu değil, çok soruyu yapan sınavı kazanacaktır."

Menevşe, açıklamalarını şöyle tamamladı:

"Yanlış cevaplar doğrulardan götüreceği için, bilmediğiniz soruların cevaplarını -kura çekme gibi- oyunlarla işaretlemeyin. Emin olmadığınız sorularda önce yanlış şıkları eleyin. Sayısal sorularda mutlaka işlem yapınız. Soru içerisinde önemli gördüğünüz yerlerin altını mutlak çizin. Bir bölümden diğer bölüme geçtiğinizde zihninizi dinlendirin. Gözlerinizi kapayın, derin nefes alın. Bitirdiğiniz testin çok iyi geçtiğini, çözeceğiniz testten de başarılı olacağınızı kendinize telkin edin. Yorulduğunuz zaman bedensel egzersizler yapın. Ses çıkarmadan kollarınızı, başınızı ve ayaklarınızı hareket ettirin. Sınav süresini sonuna kadar kullanmaya çalışınız. Sık sık saate bakmayın. Bölümlere geçişte saatinizi kontrol edin. Sınav bitiminde kodlamalarınızı kontrol edin."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: