SCADA Sistemine Ilişkin Iddialar

BAŞKENTGAZ, mobil bakım onarım ekiplerinin SCADA sisteminde gözükmeyen 200 istasyonu daha sıkı kontrol ettiğini bildirdi.

BAŞKENTGAZ, mobil bakım onarım ekiplerinin SCADA sisteminde gözükmeyen 200 istasyonu daha sıkı kontrol ettiğini bildirdi.

BAŞKENTGAZ'dan yapılan yazılı açıklamada, bazı gazete ve internet sitelerinde yer alan, "Ankara Bomba Üstünde","Bakan'dan Acı İtiraf: Hatlar Kopuk" haberlerinin gerçeği yansıtmadığı, ifadelerin abartalı, kasıtlı ve halkı paniğe sevk edici olduğu belirtildi.

Açıklamada, vatandaşların tedirgin olmasını gerektirecek bir durumun bulunmadığı vurgulanarak, doğalgaz kullanımına başlanan 1989'dan beri beri Ankara'da önemli sayılabilecek bir kaza veya patlamanın olmadığı hatırlatıldı.

Reklam
Reklam

Ankara mücavir alan sınırları içindeki dağıtım şebekesinde, cadde ve sokaklarda ve site içlerindeki alanlarda yılda 2'şer kez kaçak tespit ve kontrolü yaptığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Basınçta herhangi bir artma veya azalma halinde, tüm reglaj düşürme istasyonlarında bulunan ani kapama vanası sayesinde gaz akışı kesilmekte ve sorunun büyümesi engellenmektedir.

Mobil bakım onarım ekiplerimiz de SCADA sisteminde gözükmeyen 200 istasyonu daha sıkı kontrol ederek bu eksikliği telafi etmektedirler. Mücavir alan sınırları içinde şirketimize ait 9 bin 500 kilometreye yakın dağıtım şebekesi bulunmaktadır. Dağıtım şebekesinin herhangi bir noktasında meydana gelebilecek bir gaz kaçağının SCADA sistemi üzerinden takip edilebilmesi mümkün değildir. SCADA sistemi, dağıtım şebekesindeki basınç düşürme istasyonlarıyla ilgili bilgi ve verilerin alındığı sistemdir. Mevcut dağıtım şebekemizdeki gaz kaçaklarının bulunması ve tespiti ise EPDK'nın öngördüğü mevzuat çerçevesinde, gaz kaçak arama cihazlarıyla yapılmaktadır."

Reklam
Reklam

Muhabir: Durmuş Koçak

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: