ScoWcroft: "ABD, Türkiye'ye yardımcı olamadı"

İSTANBUL (İHA) - Türk-Amerikan Konseyi Başkanı Korgeneral Brent Scowcroft, "ABD, PKK'ya karşı Türkiye'ye gerektiği kadar yardımcı olamadı" dedi.

Gerald Ford ve George Bush hükümetlerinde ulusal güvenlik danışmanlığı yapan ve Türk-Amerikan ilişkilerinin iyileştirilmesi için gösterdiği çabalarla bilinen Brent Scowcroft, Sabancı Üniversitesi'nde "Türk-Amerikan İlişkilerinin Önemi: Bölgesel Anlamı" başlıklı bir konuşma yaptı.

Brent Scowcroft, konuşmasına başladığı sırada kısa süreli elektrikler kesildi. Kısa süren aksaklığın ardından programa devan eden Scowcroft, "Geçen 3 ayda Türkiye, demokrasisini ve kurumlarını korumayı becerdi. Bununla gurur duyulmalı. Bu seçimler, laikler ve İslam'ı bir devlet arasında bir seçim değildi. Türkiye 1923'de bu seçimi yaptı. Gül ve Erdoğan'ın ayrım yapmadan tüm Türkler'i kucakladığını düşünüyorum ve kutluyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Türkler'in sadece yüzde 10'nun ABD'yi sevdiğine dair söylemlerin yanlış olduğunu düşündüğünü dile getiren Scowcroft, ABD'nin Türk-Amerikan ilişkilerini yeniden canlandırmaya ve tamir etmeye kararlı olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin ABD'nin vazgeçilmez ve güvenilir bir müttefiki olduğunun altını çizen Brent Scowcroft, "1 Mart tezkeresinin çıkmaması, ilişkileri zedeledi ancak koparmadı. Çuval olayı ilişkileri daha da gerdi. 4 yıldır bu ilişkileri tekrar iyileştirmeye çalışıyoruz. Bu arka planda 2 önemli gelişme yaşandı. Birincisi PKK hareketlerinin artması, diğeri de Ermeni tasarısının ABD'de kabul edilmesi. Katledilen Türkler için üzgünüm. Amerikan Türk Konseyi'nde herkes tasarının geçmemesi için elinden geleni yapmıştır. Hala uğraşıyoruz ve geçmemesi konusunda umutlarımız var. Hükümet bunun farkında ama
tek kongre değil. Bu istenmeyen durum gerçekleşirse Türk hükümeti sert bir tepki vermek zorunda kalacak" ifadelerini kullandı.

ABD'nin PKK'ya karşı Türkiye'ye gerektiği kadar yardımcı olamadığını söyleyen Scowcroft, Amerikan-Türk Konseyi bu konuda hükümete baskı yapıyor. Amacımız, ilişkileri sağlam ve güçlü tutmak. Ermeni tasarısı Amerika'da kabul edilse bile bütün Amerikalılar'ın inancı bu demek değildir. ABD, Kuzey Irak'ta TSK'nın varlığını ne kadar tolere edebilir? Amerika mantıklı hareketi kabullenebilir, realist davranır" dedi.

Reklam
Reklam

"Ermeni tasarısının kabulü Türkiye'ye karşı bir hareket değil, Ermeni lobisine göz kırpma hareketiydi" diyen Brent Scowcroft, konuşmasına şöyle devam etti:
"Kime sorarsanız sorun ABD'deki herkes Türkiye için 'iyi bir müttefiktir' der. Ekonomik ilişkiler gelişiyor, diplomatik ilişkiler güçlendirilmeli. Türkiye'nin din ile devlet ilişkilerini ayırma konusundaki yaklaşımı, ABD ile aynı diğer ülkelere örnek olmalı. Türkiye laik bir ülke. Amerikalılar, seçimlerde ortaya çıkan tablonun çok yerinde olduğunu düşünüyor. Türkiye AB'ye üye olursa, ABD ile ilişkiler daha da güçlenecektir. Ermeni meselesi Nuh Nebi'den kalma, artık bir anlamı yok. Bu tarihte kalmış bir
olayın sonucu bugünün ülkelerini etkilemez. Bu konu tarafsız bir tarihçiler kurumu tarafından araştırılmalı."

İran'ın bölgede bir problem olduğunun altını çizen Brent Scowcroft, İran'ın Irak'ın tekrar kalkındırılması konusunda köstek değil, destek olması gerektiğini, İran'ın nükleer silahlar geliştirmesi halinde yakınında bulunan ülkelerin de nükleer silahlanmaya başlayacağını ve bunu istemediklerini söyledi. Uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin ABD, Rusya, Çin gibi ülkelerle yürütülmesi halinde herhangi bir sorun yaşanmayacağını dile getiren Brent Scowcroft, "Giren ve çıkan maddeleri bilebilmeliyiz. Irak'a
demokrasiyi götürme konusunda hayalci davrandığımızın farkındayız ama bizce en iyi yaşama şekli bu. Kıbrıs da AB'nin eli kolu bağlı. BM'nin müdahalesi yerindeydi. Bu konuda ısrarcı olmalıyız. Sorunun çözümü çok gecikti ve çözüme giden yol artık açık. Kuzey Irak'ta Türk askeri kuvvetlerinin var olma sebebi, Amerikan ordusunun tüm Irak'ta güvenliği sağlamaya gücünün yetmemesi. Bizim hayalimiz 3'e bölünmüş değil, merkezi yönetime sahip tek bir ırak" diye konuştu.

Reklam
Reklam