Sdü Akıllı Cam Üretti

Süleyman Demirel Üniversitesi’nde (SDÜ), insanları, binaları ve elektrikli aletleri elektromanyetik dalgalardan korumak amacıyla akıllı cam...

Süleyman Demirel Üniversitesi’nde (SDÜ), insanları, binaları ve elektrikli aletleri elektromanyetik dalgalardan korumak amacıyla akıllı cam üretildi.

SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi, Türkiye’nin tek plazma mühendisi Doç.Dr. Lütfi Öksüz, SDÜ Plazma Araştırma laboratuvarında elektromanyetik dalgalardan korunma amacıyla akıllı cam adını verdikleri bir ürün geliştirdiklerini söyledi. Akıllı cam projesi hakkında bilgi veren Öksüz, savunma sanayinde herhangi bir silah üretirken aynı zamanda bundan korunmanın yöntemlerini de düşünmek gerektiğini anlattı.

Reklam
Reklam

Elektromanyetik dalgalardan insanları, binaları, elektrikli aletleri nasıl koruruz sorusundan hareketle akıllı cam üretim sistemlerini kurmaya yönelik proje yazdıklarını kaydeden Öksüz, şöyle konuştu: “Akılı cam teknolojisi sayesinde dışarıdan dinlemeyi kesmek, görüntülenmeyi önlemek mümkün. Binaların dış cephelerinin görüntülerinin değiştirilmesi, perdelerin ortadan kaldırılması, güneş ışıklarının kesilmesi, radyasyon dalgalarının önlenmesi gibi artı amaçları da mevcut.”

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE KULLANILIYOR

Bu tür sistemlerin otomotiv sektöründe kullanıldığını ifade eden Öksüz, şunları söyledi: “Örneğin dikiz aynalarında özellikle arkadan gelen ışığın reflekşınını değiştirip şoförün gözünü almasını engellemek mümkün. Artık ileride savaşlar elektromanyetik bombalarla olacak. Bir düğmeye basılmasıyla sadece elektromanyetik cihazlar yanacak. İnsanlara bir şey olmayacak ama bu tür cihazların korunması gerekiyor. Bu bakımdan akıllı camlar savunma sanayinde de kullanılabilecek.”

İSTENİLEN RENKTE ÜRETİLEBİLİYOR

Reklam
Reklam

TÜBİTAK, KOSGEB gibi kurumların desteklediği bu projenin benzerlerinden bir yönüyle ayrıldığını kaydeden Öksüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de ve dünyada akıllı cam teknolojisi üzerinde çalışılıyor. Fakat bu camların renklendirilmesi sorundu. SDÜ’de bu camları herhangi bir renkte üretme yeteneğine sahibiz.”

SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Lütfi Öksüz, gerekli destek verildiği takdirde projenin seri üretimle sonuçlanabileceğini belirterek “Biz bu sistemleri kendi ülkemizde kurduk. Verilecek desteklerle bunların seri üretimini yapabilecek durumdayız. Bunun için de devletin üzerine çok büyük görevler düşüyor.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: