SDÜ'de "Balkanlar'da Dostluk Ve İşbirliği" Sempozyumu Düzenlenecek

Süleyman Demirel Üniversitesi'nin (SDÜ) ev sahipliğinde, Arnavutluk Epoka Üniversitesi, Uluslararası Antalya Üniversitesi ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi işbirliğiyle 5-7 Ekim

Süleyman Demirel Üniversitesi'nin (SDÜ) ev sahipliğinde, Arnavutluk Epoka Üniversitesi, Uluslararası Antalya Üniversitesi ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi işbirliğiyle 5-7 Ekim tarihleri arasında "1912/13 Balkan Savaşları'nın Yüzüncü Yılında Balkanlar'da Dostluk ve İşbirliği" sempozyumu düzenlenecek.

Sempozyum Düzenleme Kurulu'ndan Prof. Dr. Süleyman Seydi, gazetecilere yaptığı açıklamada, Balkanlar'ın kıtaların, dinlerin, kültürlerin, medeniyetlerin ve milletlerin kesiştiği bir bölge olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Jeopolitik konumu, dağlık coğrafyası ve bölge üzerinde çıkarları bulunan dış güçlerin sürekli müdahaleleri nedeniyle burada yaşayan toplulukların kaynaşıp bütünleşemediğine dikkati çeken Seydi, bu yüzden Balkanlar'da tarih boyunca savaş ve çatışmaların eksik olmadığını, günümüzde de dünyanın en gerilimli bölgelerinin başında yer aldığını vurguladı.

Balkan halklarının aralarındaki tarihi, kültürel, dini, iktisadi, siyasi ve toplumsal ilişkilerin çok yoğun ve güçlü olması dolayısıyla geleceğe umutla baktıklarını kaydeden Seydi, şöyle konuştu:

"Çünkü dostlar kadar düşmanlar da birbirini iyi tanırlar ve bu nedenle de dostluk ve işbirliğini güçlü bir biçimde kuracak potansiyellere sahiptirler. Üniversiteler olarak bizler bu potansiyelleri harekete geçirmek için gayret göstermeliyiz. Bu anlamda sempozyumun temel amacı Balkanlarda barışı sürekli kılmak adına yapılabilecek işbirliklerini ortaya koymak, geleceğe yönelik projeler önermektir."

Prof. Dr. Seydi, komşu coğrafyalarda yaşanan ve giderek sosyal, dinsel ve kültürel alanlara çekilmeye çalışılan çatışmaların derin ayrılıklara yol açmadan, yakın ve uzak gelecekte bölge ve tüm dünyada barışın tesis edilebilmesi adına örnek teşkil edecek diyalog ve işbirliği adımlarının atılmasına öncülük etmek istediklerini ifade etti.

Reklam
Reklam

SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi tarafından organize edilen sempozyuma Arnavutluk, Bosna Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Makedonya ve Bulgaristan gibi Balkan ülkelerinin yanı sıra Polonya, Fransa, İtalya, Umman ve Azerbaycan gibi ülkelerin akademi ve siyaset dünyasından çok sayıda uzman katılacak.

Toplam 95 bildirinin sunulacağı sempozyumda Balkanlar'daki sosyal, kültürel, dini, siyasi ve iktisadi içerikli pek çok konu masaya yatırılacak.

Muhabir: Mehmet Erbek

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: