Sdü’den Türkiye’de Bir İlk Olacak Proje

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Özlem Selçuk Kuşçu, evsel ve...

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Özlem Selçuk Kuşçu, evsel ve endüstriyel atık su arıtma tesisi çamurlarının Türkiye'de çevresel açıdan sorun oluşturan problemler arasında olduğunu ve bu kapsamda Türkiye’de bir ilke imza atarak ön arıtmadan geçen çamurların yüksek gerilimli darbe tekniği ile arıtılacağını açıkladı.

Avrupa Birliğine uyum sürecinde olan Türkiye’de yeni çamur uzaklaştırma yönetmeliklerinin getirildiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Kuşçu, “Arıtma çamurlarının organik karbon seviyeleri şu an Türkiye’de çamur yönetiminde kritik parametre olarak değerlendirilmektedir” dedi. Yrd.Doç.Dr. Kuşçu, bu nedenle ‘Evsel ve Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesislerinden Kaynaklanan Arıtma Çamurlarının Yüksek Gerilimli Darbe Tekniği ile Ön arıtımı’ projesini hayata geçirdiklerini söyledi. Projenin 1 Ekim 2012’de başlayıp 1 Ekim 2015 de sona ereceğini kaydeden Yrd.Doç.Dr.Kuşçu, Türkiye’de bu teknolojiyi kullanarak çamurun ön arıtımına yönelik çalışmaların olmadığına dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Günümüzde artık düşük maliyetli, kullanımı kolay ve etkili çamur arıtım teknolojilerine ihtiyaç olduğuna işaret eden Yrd.Doç.Dr. Kuşçu, proje sayesinde Türkiye’ye yeni bir ön arıtım teknolojisi kazandıracaklarını açıkladı. Bu çamurların bertaraf edilmezse çevre ve sağlık problemlerini artıracağını belirten Kuşçu, öncelikli amaçlarının çamur atık kaynağının azaltılması ve çamurun minimizasyonu olduğunu söyledi.

Türkiye’de 1 milyon 75 bin ton arıtma çamuru oluştuğunu bildiren Yrd.Doç.Dr. Kuşçu, hayata geçirilen proje hakkında şu bilgileri verdi:

"Bu çalışmamız ülkemiz ve dünyada en önemli problemlerden biri olan arıtma çamurları ve bu çamurların en aza indirilmesi için stabilizasyon öncesi yeni bir ön arıtım teknolojisi sunacaktır. Yeni geliştirilmiş bu ön arıtım teknolojisi ile kimyasal kullanmadan sadece çamura yüksek gerilimli elektrik deşarjı verilerek çok kısa sürede çamurun biyolojik ayrışabilirliği artırılarak daha yüksek arıtım verimlerine ulaşılması hedefleniyor. Diğer ön arıtım yöntemlerinden farklı olarak daha kısa zamanda, kokusuz ve etkili arıtım teknolojisi ile teknik anlamda daha etkili ve daha kolay uygulanabilir arıtım teknolojisi hayata geçirilecek."

Reklam
Reklam

Türkiye'de bu teknoloji kullanılarak çamurun ön arıtımına yönelik çalışmaların henüz olmadığını anlatan Kuşçu, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu proje Türkiye'de bir ilk olacak. Ülkemizde anaerobik çürüme prosesleri (oksijen yokluğunda organik ve inorganik maddelerin parçalanması işlemi) çamur stabilizasyonu çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Fakat yeni çıkan mevzuatlar gereğince bu mevcut proseslerin istenen çevre kriterlerini yakalaması çok zor. Bu nedenle mevcut anaerobik çürütücülerin performansının artırılması gerekmektedir. Projede YGDT ile anaerobik çürütücü öncesi bu ünitenin yerleştirilmesi ile çamurun ön arıtılması sağlanarak anaerobik çürütücü verimi arıttırılabilecek.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: