Sebessos Antik Kent kurtarma çalışmaları

NEVŞEHİR (İHA) - Nevşehir'in Ürgüp İlçesi'ne bağlı Şahinefendi Köyü'nde yürütülen Sebessos Antik Kent kurtarma çalışmalarında, kentin kilise kalıntıları ortaya çıkartıldı.

Nevşehir'in Ürgüp İlçesi'ne bağlı Şahinefendi Köyü yakınlarındaki bir elma bahçesinde geçtiğimiz ay başlatılan kazı çalışmalarında Sebessos Antik Kenti'nin hamamından sonra şimdi de kilise kalıntıları ortaya çıkartıldı. Erken Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen Sebessos Antik Kenti'nin içerisinde yer alan ve Kapadokya Bölgesi'nin ilk kilisesi olduğu tahmin edilen tarihi kilisenin mozaikten kaplı taban kalıntıları gün ışığına çıkartılırken, kazı çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Reklam
Reklam

Kazı çalışmalarının bilimsel başkanlığını yürüten Nevşehir Müze Müdürü Arkeolog Halis Yenipınar, 20 metre uzunluğunda ve 13 metre genişliğindeki Sebessos Antik Kenti Kilisesi'nin yıkımdan sonra uzun süre açıkta kaldığı için tahrip olduğunu söyledi. Yenipınar, Nevşehir Eski Eserleri ve Müzeleri Sevenler Derneği'nin mali katkıları ile sürdürülen kazı çalışmalarında bu güne kadar 20 milyar lira harcandığını açıkladı.