Şebinkarahisar’da Tütün Üretiminde “yunan” Farkı

Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde tütün üreticileri ekimine başladıkları Yunan tütününden Türk tütününe göre 2 kat fazla...

Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde tütün üreticileri ekimine başladıkları Yunan tütününden Türk tütününe göre 2 kat fazla ürün aldı.

Tütün ihracatçısı bazı firmalar, geçen yıl Şebinkarahisar'a gelerek, üreticiye Yunan tütünü tohumu dağıttılar. Yaklaşık 200 üretici tütün ekti. Geçtiğimiz yıllarda bir Türk tütününden 25 yaprak elde eden üretici, Yunan tütününden 40 yaprak aldı. Üstelik, fiyatı da 13-14 liradan işlem görmeye başladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan İlçe Ziraat Odası Başkanı Muhlis Aslan, elde edilen verimin hem ilçe halkı hem de ilçe adına mutluluk verici olduğunu söyledi. Aslan, "Tütün alımı olmayınca üreticiler 2008 yılında tütün tarımını bırakmışlardı. İlçemizde bin 300 olan tütün üreticisi, 2008 yılında 37'e düşmüştü. Sonraki yıllarda ise tütün ekilmemişti. Ancak geçen yıl ilçemizde dağıtılan Yunan tütünün verimi hepimizi şaşırttı. Bir gövdeden 25 yaprak yerine 40 yaprak alındı. İhracatçı firmalar hem şaşırdılar hem de çok sevindiler. Tütünümüz çok kaliteli. Üstelik 2008 yılında 6 lira olan bir kilogram tütün fiyatı bugün 13-14 liraya çıktı. Bu nedenle tütün ekmek isteyen üreticilerimizin sayısında patlama yaşanmaya başlandı. Bize gelerek gelecek yıl tütün ekmek istediklerini söyleyenlerin sayısında büyük artış var. Tütün ilçe ekonomimizin kurtuluşu olacak" dedi.

Reklam
Reklam

Klima iklime sahip olan Şebinkarahisar'da başta ceviz ve dut olmak üzere çeşitli sebze ve meyve tarımı yapılıyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında Şebinkarahisar'dan ceviz ihracatı yapılıyordu. İlçedeki dut pekmezi ile pestil, şeker ilave edilmeden elde ediliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: